Sport

Dončić i Kari zablistali u istorijskoj noći u NBA

Prvi put u istoriji NBA lige odigrano je svih 15 utakmica tokom jedne noći...
Dončić i Kari zablistali u istorijskoj noći u NBA© Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Čelnici najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu odlučili su da obraduju navijače bogatim programom i prvi put ikada napravili program sa svim utakmicama u jednom danu.

Pored Nikole Jokića koji je nastavio da "maltretira" ekipu Grega Popoviča, viđeno je još nekoliko sjajnih nastupa i zanimljivih rezultata.

Svakako najbolji igrač večeri bio je Stefen Kari, koji je preuzeo odgovornost u teškim trenucima za svoju ekipu i nosio Golden Stejt do pobede nad Sakramentom – 116:113.

Aktuelni šampioni prethodno su zabeležili pet uzastopnih poraza i počele su da se pale crvene lampice, ali je onda na scenu stupio Kari i izvukao "ratnike" iz krize.

Protiv Kingsa je postigao 47 poena, uz po osam skokova i asistencija. Šutirao je izuzetno iz igre, čak 71% (17/24), a pogodio je sedam trojki iz 12 pokušaja.

Pored svega, potpuno neverovatno zvuči da, za 38 minuta koliko je proveo na parketu, nije izgubio niti jednu loptu.

Ovo mu je bila 109. utakmica u karijeri sa sedam i više pogođenih trojki, Voriorsi sa takvim Stefom nisu mogli da izgube, a Endrju Vigins je dodao 26 poena i 10 uhvaćenih lopti.

Kod "kraljeva" je najefikasniji bio Diaron Foks sa 28 poena, Malik Monk je dodao 24, dok je Domantas Sabonis kompletirao dabl-dabl sa 19 poenai 14 skokova.

Izabranici Stiva Kera ostali su 12. na tabeli Zapadne konferencije sa četiri pobede i sedam poraza, odmah iznad Sakramenta koji je na 3-6.

Luka Dončić nastavio je simultanku u NBA ligi od početka sezone i zabeležio devetu uzastopnu utakmicu sa 30 i više poena.

Slovenački superstar očigledno se namerio na rekord Vilta Čemberlejna koji je imao 23 takva meča, a sada je razbio i Bruklin, rezultatom 96:94.

Netsi i dalje veće borbe vode između sebe nego sa protivnicima, što je Luka iskoristio i zatrpao ih sa 36 poena (pet pogođenih trojki). Imao je po šest skokova i asistencija, pa mu je bila dovoljna pomoć sa Fini-Smita koji je dodao 16.

Kod "mrežica" je sve bilo u znaku Kevina Durenta, bio je najefikasniji sa 26 poena, a duel sa Meveriksima ostaće upamćena i po tome da je promašio prvo slobodno bacanje nakon 62 realizovana i to kada je mogao da spasi poraza svoj tim.

Dalas je peti tim Zapada sa učinkom 6-3, dok je uzdrmani Bruklin tek 11. na tabeli Istočne konferencije.

Prvi poraz u sezoni doživeli su Milvoki baksi, bolja od njih bila je Atlanta i to bez Trea Janga (117:98), Džoš Hart je u poslednjim sekundama trojkom doneo pobedu Portlandu nad Majamijem rezultatom 110:107, a naš Nikola Jović nije dobio priliku da zaigra.

Nije bilo ni Alekseja Pokuševskog u iznenađujućem trijumfu Oklahome nad Finiksom (100:88), posle kojeg su Sansi prepustili čelo Zapada Juti.

"Džezeri" su nastavili košmar Los Anđeles lejkersa i nadigrali ih drugi put u dva dana.

Tim iz "grada anđela" i dalje ne može nikoga da pobedi, sada je bez Lebrona Džejmsa deklasiran rezultatom 139:116 i pretposlednji je sa samo dve pobede i osam neuspeha.

Standings provided by Sofascore
image