Sport

Pešić: Jokić će uvek biti deo reprezentacije; presrećni smo što se borimo za Srbiju

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić posle pobede nad Kanadom i plasmana u finale Svetskog prvenstva rekao je da je presrećan što će drugi put u svojoj karijeri voditi nacionalni tim u borbi za zlatnu medalju
Pešić: Jokić će uvek biti deo reprezentacije; presrećni smo što se borimo za SrbijuGetty © Jurij Kodrun / Stringer

"Veoma sam ponosan na svoje igrače, trenere, medicinski tim... Sjajna pobeda. Koji je razlog što smo ponovili još jednu utakmicu protiv Kanade večeras? Za mene je to što smo najbolji defanzivni tim. Mi smo jaki u odbrani. Još jednom smo demonstrirali da iz toga igramo tranziciono dobro. Važno je to kako smo primenili plan, a to je bio da uzmemo poene iz tranzicije. To je bio cilj. Drugo, veoma smo dobro igrali jedan na jedan odbranu protiv Šeja, jednog od najboljih igrača koje sam gledao u karijeri. Mlad je, treba mu još malo iskustva. Za naš tim je on bio dodatna motivacija da ga izbacimo iz igre. Teško, ali mislim da smo učinili to dobro. Vrlo je važna bila treća četvrtina, to je druga utakmica. Da oduzmemo agresivnost Kanadi. Moramo da učimo iz svega. U finalu. Finale je finale. To je jedna utakmica. Nije bitno ko će biti rival. Znamo da će biti to fizički zahtevna utakmica. Važan je bio skok i u trećoj četvrtini. Oni su jaki na ofanzivnom skoku. Kontrolisali smo to. Nismo bili sjajni u ofanzivi kao u četvrtfinalu, ali sa defanzivnim skokom i timskom odbranom smo završili odbranu i jako sam srećan zbog toga", rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Selektor Srbije nije želeo posebno da se osvrće da izostanak Nikole Jokića.

"Mislim da nije momenat da pričamo sada o Jokiću. Nikola će uvek biti i ostati deo državnog tima, on je najbolji igrač planete. Smatram da su sada pažnju zaslužili momci koji su ovde".

Pešiću će ovo biti drugo finale na Svetskom prvenstvu u ulozi selektora posle onoga u Indijanopolisu 2002. godine.

"Posle više od dvadeset godina ponovo ću se boriti sa novom selekcijom za titulu prvaka sveta. Ne postoje dve iste utakmice, tako da ne mogu da se porede ni takmičenja, a posebno posle distance od dvadeset godina. U ovom momentu sam srećan što smo obezbedili srebrnu medalju i mesto na Olimpijskim igrama. Bez obzira na ime rivala, daćemo sve od sebe da stignemo do svetskog trona", rekao je Pešić, pa zaključio:

"Najbolji deo srpske košarke su igrači!"

Finale je na programu 10. septembra sa početkom u 14 časova i 40 minuta, a protivnik Srbiji će biti bolji iz meča SAD - Nemačka.

image