Mitrović otkrio tajnu: Razmišljao sam da se povučem iz reprezentacije

Napadač Fulama Aleksandar Mitrović ispričao je kroz šta je prolazio u protekle dve godine, od najniže tačke u karijeri i promašaja protiv Škotske, do herojskog pogotka protiv Portugala.

Fudbalska reprezentacija Srbije za nešto više od dve sedmice (24. novembra) igra prvi meč na Svetskom prvenstvu u Kataru. Biće to utakmica protiv Brazila, a selekcija Dragana Stojkovića Piksija pokušaće da konačno prođe grupnu fazu, prvi put od 1998. godine.

U susret Mundijalu, o nastupima za Srbiju pričao je i najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije, Aleksandar Mitrović. On je u emisiji na "RTS" govorio o novembru 2021. godine i golu protiv Portugala koji je "orlove" poslao u Katar, ali i o promašaju iz penala godinu dana ranije zbog kog je Srbija ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo.

Mitrović u finalu baraža protiv Škotske na stadionu "Rajko Mitić" nije iskoristio odlučujući penal, koji je mogao da mu završi reprezentativnu karijeru.

"Bio je to jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri. Nikad nisam rekao ranije, ali sam razmišljao možda i o povlačenju iz reprezentacije. Kreneš da preispituješ sebe da li je važno da opet igraš fudbal. Svašta mi se motalo po glavi sedam, osam dana. Prva četiri nisam bukvalno ustao iz kreveta", rekao je Mitrović tokom razgovora sa novinarom Aleksandrom Stojanovićem.

"Zamisli, ceo život se spremaš za taj trenutak, radiš, treniraš svakodnevno... U sedmici koja je prethodila utakmici sa Škotima šutnuo sam 20 penala, sve je izgledalo super, dođe trenutak kad svi veruju da ćeš da daš gol, vide sebe u tvojoj poziciji. I ti odeš i – promašiš. Da li je moguće? Šta više da uradiš? Kao da sam razočarao svoj narod, celu zemlju. Spremao sam se ceo život za taj trenutak, da odvedeš svoju reprezentaciju na veliko takmičenje, gde nije bila 20 godina. I promašim. Onda kreću misli: 'Zašto treniram?' Preispituješ sebe, mozak kreće da se igra s tobom, ne kontrolišeš misli. Jedan negativan komentar će te pogoditi više nego 100 pozitivnih. Onda se setiš da nisi jedini fudbaler koji je promašio penal. I opet bih ga šutirao."

Srbija je u novembru prošle godine izborila plasman u Kataru pobedom 2:1 protiv Portugala golom Mitrovića, ali mnogi su zaboravili da je napadač Fulama mogao da propusti utakmicu u kojoj je postao heroj nacije.

"Na prvom treningu po okupljanju sam povredio zadnju ložu. Sedam dana sam bio od jutra do uveče kod Andreje Milutinovića. Samo sam odradio trening dan pred utakmicu. Iz kluba su me zvali, poručili da ne rizikujem, da ne igram, jer je Fulamu bitan period. Kažem im: 'Važi, važi, biću uz ekipu, ne verujem da ću igrati'. Da ih smirim", počeo je Mitrović.

"Na treningu pred utakmicu gledao sam da ne napravim neki nagli pokret, ne pogoršam povredu, a opet da selektor vidi da mogu. Usledile su vežbe, masaže, kreme. Ujutru mi šef kaže: 'Polako, čuvam te za drugo poluvreme, tad se rešava, a ti ćeš da uđeš i daćeš gol'. Kažem: 'Važi, šefe'. Bukvalno se tako desilo. Na terenu nisam mogao lepo da se krećem, čekao sam neki centaršut i desilo se. Tad se sve usporilo, kao da sam gledao film, vratile su mi se slike kako je bilo dok sam kao dete davao golove na ulici, hoće srčka da me strefi, samo da bih izbacio to iz sebe. I sad sam se naježio", prisetio se Aleksandar Mitrović.