Pešić o Simaniću, stanju u srpskoj košarci i odgovornosti prema narodu

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, otkrio da je situacija sa Borišom Simanićem u Manili bila dramatična, objasnio sa svime se sve suočio njegov tim na Svetskom prvenstvu i još jednom upozorio da se situacija u srpskoj košarci mora hitno menjati

Selektor Pešić je, gostujući na RTS-u, rekao da je Simanić krasan momak i da je srećan što je video da ga svi vole i podržavaju posle gubitka bubrega.

"Sve što se desilo je jedna nesrećna okolnost za Borišu i za njegove najbliže... Srećna je okolnost da je profesor Dragan Radovanović dugo godina sa ekipom i da je baš on bio tu. Iako je to izgledalo poprilično bezazleno, Radovanovićeva procena je bila, očigledno, pravilna. On je odmah tražio da se Simanić smesti u bolnicu i došla je hitna pomoć i on je otišao sa njim", istakao je selektor.

Pešić je do detalja ispričao šta se dešavalo te noći u Manili.

"To je bio vikend kada su profesori, hirurzi van zgrade i trebalo je nekako stići do njih. Gaga je želeo da se odmah na licu mesta naprave svi mogući testovi, snimci, da bi se donela odluka. To je posle nekako išlo dobro. Opet bih rekao zbog Gage koji, naravno, nije mogao da učestvuje, ali je bio prisutan od početka pa do kraja jednog procesa."

Pešić je posebno istakao da je Boriša "jedan krasan momak, da je skroman i da imao je fantastičnu sezonu u Saragosi".

"Kad se ovo desilo, to je bio prvo šok za sve. Tu se pokazao na neki način timski duh, ta veza igrača koji su jednostavno kao familija."

Selektor je dodao da niko u timu nije spavao dok je Simanić bio u bolnici.

"Gaga nam je slao poruke da vidi koja smo krvna grupa, jer nije bilo dovoljno krvi. Dobro je, sad je on odlično. Kako je bio, prošlo je ono najgore. Sad ga treba podržati i dalje. Biće to sigurno za jedno dve nedelje još bolje. Zadovoljan je i srećan. Srećan je što je deo ekipe i što je video da ga svi vole i da ga podržavaju. Njemu je nekako lakše", zaključio je Pešić.

Pešić se osvrnuo i na finale sa Nemačkom. 

"Mi smo pred tu utakmicu imali dosta pehova. Bogdanović je bio vrlo loše, trebalo mu je vremena da uđe u utakmicu. Neki grip ili prehladu je imao, ali jednostavno on je želeo da igra, što je sasvim normalno. Naš najveći problem je bila povreda Ognjena Dobrića već u drugom minutu, koja je skratila rotaciju. Milutinov je doživeo povredu samo dva dana pre finala, dobio je udarac u potkolenicu i to ga je poremetilo. Povrede i bolesti su sastavni deo jednog procesa, kako u klupskom takmičenju, a pogotovo ovde gde nema vremena za bilo kakvu regeneraciju. Mora da se igra i u takvim uslovima", objasnio je Pešić.

Selektor je istakao da je proces pravljenja timskog duha započet u septembru 2021. godine, kada je došao na mesto trenera reprezentacije Srbije.

"Uradili smo fantastične stvari. Ne pobeđuje se utakmica kada se dođe na utakmicu. Znači, loša priprema - loši rezultati, to je jedan proces koji traje. Iako se reprezentacija, pogotovo u našim uslovima, promenila. To je tema o kojoj ne bih u dubinu išao, niti u širinu, ali to je tako. Želim da kažem da dobru atmosferu stvaraju, pre svega igrači. Igrači žele da igraju za reprezentaciju, pogotovo oni koji su odlučili da dođu. Sve to što se dešavalo u Manili, počelo je već tamo kada se završilo Evropsko prvenstvo", zaključio je selektor.

Da li nam je potrebna ABA liga?

Košarkaši su dočekani u Beogradu kako dolikuje, što je Pešić već doživeo 2002. godine.

"Bila je fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ti dečaci i devojčice napravili. Ja sam to doživeo kada smo se vratili iz Indijanapolisa, ali ovo je bilo na neki drugi način. Možda samo više emocija, nemam pojma... Shvatiš i osetiš koliko imaš odgovornosti prema tim ljudima, prema navijačima, prema narodu, koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Ja se sada pitam - šta mi treba da uradimo, a da to uvek bude, da uvek budemo na svakom takmičenju, da uvek dolazimo sa medaljama? Kako stići do toga? Na ovaj način kako mi danas radimo, nemoguće. Sistem takmičenja je prevaziđen", rekao je Pešić. 

On je upozorio odmah nakon finala da stvari moraju da se menjaju u srpskoj košarci, a sada je malo i objasnio na koji način.

"Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakvu perspektivu za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Ono što će se kroz godinu - dve, verovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a posle toga će postati suvlasnici takmičenja. Šta ćemo onda? Mi ne treba da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo, nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada - na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu", objasnio je Pešić. 

Zatim je objasnio da su Litvanci formirali profesionalnu ligu i da je svaki klub dobio pravila ponašanja.

"Apsolutno sve je regulisano. I oni igraju svoju ligu i igraju evropska takmičenja. Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku? Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu, onda će iz te srpske lige biti prohodnost za evropska takmičenja. Mi bi trebalo da se povezujemo sa Evropom, sa svetom. Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas, iako više ne postoji", dodao je selektor.

Pešić je istakao da mora da se misli na budućnost.

"Sa aspekta naših interesa, mi moramo vrlo brzo, pre svega klubovi moraju da izraze interes kako žele dalje i gde žele da se takmiče. Ja sve ovo govorim za budućnost. Jer posle Olimpijskih igara će doći neki drugi selektor ovde. Pa posle njega će dolaziti drugi. Znači, od ovog rezultata, od ovog srebra, šta smo dobili? Videli smo ljude koji su došli da podrže košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego košarku Srbije. Zamislite koliko mi imamo navijača. I svi bi trebalo da navijaju i za Crvenu zvezdu i za Partizan i obrnuto kako god hoćete. I za Megu. Njima bi trebalo ponuditi adekvatan sistem takmičenja."

Na kraju je Pešić objasnio da košarka u Srbiji stoji na četiri stuba.

"Danas u Srbiji košarka stoji kao i sto na četiri stuba. Prvi je selekcija. Drugi je primenljiva metodika treninga na ljude koje biraš - od mladih do reprezentacije. Treće, učešće, uticaj na pravila FIBA. Mi smo menjali pravila FIBA. Mi smo uticali. Radomir Šaper je menjao pravila lige. Mi smo danima provodili razgovore u Minhenu. I četvrto, najvažnije, sve može da bude ovako i onako, ali ako nema sistema takmičenja, gde će ti potencijali da se razviju, mi ćemo da ostanemo ovde gde smo", zaključio je Pešić.