Sport

Novak odveo Srbiju u Malagu i četvrtfinale Dejvis kupa!

Najbolji teniser svih vremena uradio ono zbog čega je došao u Valensiju i Srbija će se ponovo boriti za "salataru"
Novak odveo Srbiju u Malagu i četvrtfinale Dejvis kupa!Getty © Aitor Alcalde / Stringer

Novak Đoković pobedio je Alehandra Davidoviča Fokinu u dva seta (6:3, 6:4) i Srbija je već posle singl mečeva došla do pobede nad Španijom u Svetskoj grupi Dejvis kupa, rezultatom 2-0.

Đoković je ostvario 20. uzastopnu pobedu u singlu za nacionalni tim, odveo Srbiju u Malagu gde će igrati četvrtfinale najstarijeg ekipnog takmičenja na svetu, od 21. novembra.

Pre Novaka, prvi bod našoj selekciji doneo je Laslo Đere, koji je sa 6:4, 6:4 lako rutinski izašao na kraj sa Albertom Ramos-Vinjolasom.

Osvajač 24 grend slema priznao je da nije došao svež u Valensiju, ali mu je Srbija bila na prvom mestu i ispunio je svoj zadatak. Imao je problema u prvom setu, ne samo zbog raspoloženog protivnika, nego i zbog velike vrućine i vlage u hali.

Ventilacija nije radila uopšte, pa je temperatura bila 10 stepeni viša nego napolju (skoro 33 stepena Celzijusa), dok je vlažnost bila iznad 60 procenata.

Davidovič Fokina takođe nije olakšao, igrao je agresivno i rasterećeno, ali je čovek koji je pre četiri dana osvojio Ju-Es open, bio bolji kada je bilo potrebno. U devetom gemu prvog seta, koji je trajao više od 10 minuta, oduzeo je servis Alehandru i potom odservirao za vođstvo od 1-0.

Drugi deo igre bio je mnogo teži jer je Davidovič Fokina toliko podigao nivo igre i prvi došao do brejka. Imao je i 1:4 u jednom trenutku, ali je onda Đoković ubacio u brzinu više i preokrenuo.

Vratio je brejk, onda nastavio seriju i završio posao za nešto više od 100 minuta igre.

"Orlovima" u subotu ostaje meč sa Češkom, koja zajedno sa Srbijom prolazi na Završni turnir u Malagi i koji će odlučivati o prvom mestu u grupi.

  • 15. sep 2023 • 18:56

    18:56

    6:3, 6:4 – Kraj! Đoković pobedio, Srbija u četvrtfinalu Dejvis kupa!

    Novak Đoković pobedio je Alehandra Davidoviča Fokinu u dva seta (6:3, 6:4) i Srbija je već posle singl mečeva došla do pobede nad Španijom u Svetskoj grupi Dejvis kupa, rezultatom 2-0.

  • 18:54

    6:3, 5:4 – Novi brejk za Đokovića!

    Nastavljena je surova serija našeg tenisera i jasno je bilo da je Đoković podigao u višu brzinu. Sa dva sjajna udarca iz kontre je najavio novi brejk, a dva poena kasnije je do istog i došao i ima priliku da odservira za pobedu – 6:3, 5:4.

  • 18:50

    6:3, 4:4 – Ekspresno do izjednačenja

    Urodila je plodom i masaža Miljana Amanovića, koji je oporavio bolno rame i Đoković je lagano odservirao za potpuni egal u drugom setu.

  • 18:44

    6:3, 3:4 – Đoković vratio brejk u drugom setu

    Brzo se osvajač 24 grend slem titule stabilizovao, dobio gem u kojem je servirao, a onda sačekao pad u igri protivnika. Prvo sjajan poen, pa dve greške Alehandra i došle su tri vezane brejk prilike. Prvu nije, ali je drugu iskoristio i smanjio na 6:3, 4:3.

  • 18:34

    6:3, 1:4 – Španac potvrdio stečenu prednost

    Igra momak iz jednog malog mesta pored Malage najbolji tenis i potvrđuje vođstvo. Srbija će morati težim putem do pobede.

  • 18:29

    6:3, 1:3 – Novak pretrpeo brejk u drugom setu

    Od početka drugog dela, činilo se da je srpski as malo posustao i da mu nije prijala pauza. U svom drugom servis gemu, imao je 30:0, ali je onda izgubio četiri uzastopna poena. Sjajnim bekhendom po dijagonali je Davidovič Fokina izborio brejk šansu, a onda je pročitao rivala i pasing-šotom prvi put oduzeo servis Novaku za 6:3, 1:3.

  • 18:20

    6:3, 1:1 – Miran početak drugog seta

    Uspeo je Davidovič Fokina lagano da osvoji prvi gem u drugom setu, nakon duge pauze koja je nastala jer su obojica otišla do svlačionice na presvlačenje. Odgovorio je i Srbin rutinski za 6:3, 1:1.

  • 18:00

    6:3 – Đoković dobio prvi set

    Nije mnogo smetala vlažnost Srbinu, koji je slomio otpor rivala i lagano odservirao za vođstvo u setovima – 6:3!

  • 17:44

    5:3 – Brejk za Novaka u maratonskom gemu!

    Posle više od pola sata problema ne samo sa protivnikom, nego i vlažnošću, Đoković je došao do prve brejk lopte. Stegao se Davidovič Fokina i bekhend poslao u mrežu, ali je potom odigrao najbolji poen od početka susreta.

    Na brejk prilici je sjajno napao forhendom i poentirao atraktivnim volejom. Tada je počeo maraton, viđeno je još čak sedam izjednačenja pre nego što smo sačekali novu šansu. Nju je iskoristio Novak i poveo 5:3.

  • 17:30

    3:2 – Đoković se izvukao iz neugodne situacije

    Imaju obojica igrača problema sa vlažnošću vazduha u hali, pošto je očigledno da nešto nije u redu sa ventilacijom. Đoković više greši zbog toga, a posle sjajne defanzive Alehandra i forhenda koji je završio u autu, na semaforu je pisalo 15:30. Međutim, onda je svetski "broj 1" nanizao tri sjajna servisa i došao do 3:2.

image