Sport

Otvoreno Svetsko prvenstvo u rvanju u beogradskoj Areni

Svetsko prvenstvo u rvanju zvanično je otvoreno u beogradskoj "Areni" i trajaće do 24. septembra
Otvoreno Svetsko prvenstvo u rvanju u beogradskoj Areni© Rvački savez Srbije

Učešće na svetskom šamionatu uzeće 1.150 takmičara iz 99 zemalja.

Srbija će imati 20 predstavnika. Pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i 10 boraca u grčko-rimskom stilu.

Turnir u Beogradu je prvi od šest za obezbeđivanje vize za Olimpijske igre u Parizu sledećeg leta i zbog toga šampionat ima posebnu težinu.
Ministar sporta Zoran Gajić rekao je juče na ceremoniji otvaranja da Srbija sigurno nešto dobro radi kada se Svetsko prvenstvo drugu godinu zaredom održava u Beogradu.

"Želim da se zahvalim Svetskoj rvačkoj federaciji na ponovo ukazanom poverenju, ali i da pohvalim sjajan rad Rvačkog saveza Srbije čiji je ugled u svetu putokaz za mnoge druge sportove. Ovo takmičenje dovelo je nekoliko hiljada takmičara, medija i navijača u Beograd", istakao je Gajić i dodao da je siguran da će srpska prestonica kao i desetine puta u prethodnim godinama, biti pravi domaćin i oslonac svima.

"Publika će u narednim danima imati priliku da prati krem ovog sporta i zato ih pozivam na borilišta. Država Srbija sa druge strane konstantno radi na poboljšanju sportske infrasturkture, kao i na gradnji i obnovi hala i stadiona".


Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković istakao je da je ponosan što se Svetski šampionat po drugi put zaredom održava u Beogradu.

"Srbija je zemlja sa bogatom sportskom tradicijom i ima dugu i slavnu istoriju u rvanju. Iz tog razloga sam srećan što smo dobili priliku da u Beogradu održimo prve kvalifikacione mečeve za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine", izjavio je Trajković i dodao da ovaj šampionat nije samo takmičarski događaj.

"Ovo je prilika da pokažemo lepotu naše zemlje i našu sposobnost da organizujemo međunarodne manifestacije. U danima pred nama svim rvačima želim puno uspeha, da se bore pošteno i hrabro za sebe ali i za svoju zemlju. Njihova posvećenost ovom sportu je insipriacija za sve nas", istakao je Trajković.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović istakao je da je ponosan što se najbolji svetski rvači nalaze upravo u Beogradu.

"Drago mi je da je Srbija ponovo dobila priliku da se pokaže u organizaciji velikih međunarodnih događaja. Zbog toga bih da se zahvalim Rvačkom savezu Srbije koji je uložio veliki trud da se ovaj događaj organizuje. Poželeo bih svim takmičarima sreću i podsetio ih na pravila fer-pleja po kojima je rvanje kao sport već poznato", zaključio je Lalović.

image