Sport

Čeferin: Rusi će se vratiti u evropski fudbal kada se završe dešavanja u Ukrajini

Predsednik Evropske fudbalske asocijacije je otkrio kada će se Rusi vratiti u njihova takmičenja
Čeferin: Rusi će se vratiti u evropski fudbal kada se završe dešavanja u UkrajiniGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

"Rusi će se vratiti evropskom fudbalu tek kada se završe dešavanja u Ukrajini", izjavio je predsednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin, odgovarajući na pitanje novinara o povratku ruskih klubova i reprezentacije u njihova takmičenja.

Rusi ponovo učestvuju u takmičenjima u raznim sportovima, ali ne i u fudbalu.

UEFA I FIFA su u februaru prošle godine izbacile ruske klubove i nacionalni tim iz svih takmičenja zbog dešavanja u Ukrajini.

Uz to UEFA je raskinula ugovor sa svojim sponzorom "Gaspromom", a prvi čovek evropskog fudbala je objasnio zašto je to učinjeno.

"Jednostavno je to moralo da bude urađeno kao simboličan čin. Teško je nakon početka ratnih dešavanja oko stadiona, gde stotine miliona ljudi gleda utakmice, dati reklamu za ovu kompaniju. Žao mi je što je tako, ali mi smo to morali da učinimo. Ali, isto tako, činjenica je da postoje oni koji još uvek kupuju i koriste plin od te iste kompanije", rekao je Čeferin.

Priča o Saudijskoj Arabiji će kratko trajati

Saudijska Arabija je proteklih meseci uložila ogroman novac u dovođenje svetskih fudbalskih zvezda, koje su uglavnom igrale u Evropi, a zapadni mediji su puni raznih priča o ljudskim pravima u toj državi.

"To mi se čini kao čisti populizam. Ni Evropa nije baš svetski prvak u ljudskim pravima. A populisti kojima su puna usta sa kim ne treba poslovati rade to isključivo radi samopromocije. Fudbalu dajemo 97 posto novca koji zaradimo i učini ću sve da se ovaj sport dalje razvija", rekao je Slovenac.

Saudijska Arabija želi da napravi najjaču fudbalsku ligu na svetu, za šta je samo ovoga leta uložila nekoliko milijardi evra, međutim Čeferin ne vidi blistavu budućnost tog projekta.

"Mislim da će ova priča trajati relativno kratko. Već sam nekoliko puta rekao da je to, po meni, pogrešan pristup razvoju fudbala. On se ne razvija dovođenjem fudbalera koji su praktično završili karijeru u Evropi. Isto je to Kina radila pre mnogo godina, ali njihova reprezentacija ipak nije uspela ni da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo", rekao je Čeferin.

image