Novak ne ide u Kinu

Najbolji svetski teniser odlučio da ne putuje na masters u Šangaju koji će biti igran prvi put posle tri godine

Novak Đoković neće igrati na najvećem turniru u Aziji, mastersu u Šangaju, iako mu je to jedno od najomiljenijih i najuspešnijih takmičenja.

Đoković je na društvenim mrežama objavio da mu je žao što neće nastupiti jer ima ogromnu podršku u Kini.

On će gotovo izvesno propustiti čitavu turneju po najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, kako bi se odmorio posle napornog perioda tokom kojeg je osvojio Ju-Es open i odveo Srbiju na Završni turnir Dejvis kupa.

"Tokom godina, u Kini sam imao možda i najveću podršku od svih mesta širom sveta. Šangaj je jedan od mojih omiljenih turnira tokom sezone. Nedostajaće mi moji navijači iz Kine. Nadam se da ću moći da se vratim u Kinu i ponovo igram pred vama", objavio je Đoković na društvenim mrežama.

Masters u Šangaju vraća se u kalendar ATP-ja posle tri godine pauze zbog pandemije virusa korona. Međutim, od 2023. ovaj turnir trajaće 12 dana, kao što je to slučaj sa Indijan Velsom, Majamije, Madridom i Rimom.

Ta činjenica, uključujući i onu da je iscrpljen nakon mesec dana neprekidnog igranja tenisa, prevagnule su prilikom planiranja rasporeda.

Novak je i u emisiji kod Džona Mekinroa izjavio da je od Rodžera Federera svojevremeno naučio kako najbolje da pravi raspored turnira na kojima će igrati i ovo je svakako najbolja odluka.

Neće moći da zaradi 1.000 bodova, koliko donosi titula, pa će prvi pratilac Karlos Alkaraz imati priliku da smanji prednost.

Španac je trenutno drugi sa više od 3.000 bodova zaostatka, ali Srbina previše ne interesuje borba za prvo mesto, na kojem provodi 390. sedmicu.

Do kraja godine ima plan da igra na mastersu u Parizu, a onda i da pokuša da sa reprezentacijom napadne "salataru" u Malagi, što mu je, kako sam ističe, glavni cilj.

Masters u Šangaju na programu je od 4. do 15. oktobra i igra se za nagradni fond od 8.800.000 dolara.