Da li je Gvardiolino "izmišljanje tople vode" najveća Zvezdina šansa u Mančesteru?

Crvena zvezda pred sobom ima gotovo nemoguć zadatak – susret sa aktuelnim šampionom Evrope i Premijer lige i verovatno najkvalitetnijim timom na svetu. Veliku ulogu u uspehu Mančester sitija igra niko drugi do Pep Gvardiola, ali možda je upravo baš on karta na koju Zvezda može da igra

U veoma lošoj formi i raspoloženju šampion Srbije putuje u Mančester.

Crvena zvezda je u poslednje tri utakmice u Superligi Srbije upisala čak dva poraza.

Nakon Voždovca, fudbalski "šamar" crveno-beli doživeli su i protiv ekipe Čukaričkog, koja je baš do tog duela, bila potpuno van forme, rastrzana i predugo bez pobede.

Pravdanje reputacije i uloženog novca

Naravno, kako to i sleduje, na velikom udaru kritika našao se stručni štab tima iz Ljutice Bogdana.

Barak Bahar neko je u kome navijači Crvene zvezde nalaze glavnog krivca.

Izraelski stručnjak zagolicao je maštu pristalica crveno belih, pre svega odlično odrađenim pripremama, odnosno sjajnim partijama na turniru u Rusiji, a potom i spektaklom protiv Fjorentine.

Ipak, Zvezda u poslednje vreme ne prikazuje ni delić te lepršavosti, organizacije i realizacije taktičkih zamisli.

Na sve to, klub je poslednjeg dana prelaznog roka rešio da dovede dva najskuplja pojačanja u svojoj istoriji i tako dodatno rasplamsa očekivanja od ove sezone.

Loša forma i problemi za Zvezdu su došli u najgorem mogućem trenutku, kada idu na megdan najboljem timu na svetu – Mančester sitiju.

Samom sebi najveći neprijatelj

"Građani" su u međuvremenu nastavili sa sjajnim partijama i u novoj sezoni.

Na pet odigranih utakmica u Premijer ligi, upisali su isto toliko pobeda, uz gol razliku 14:3.

Sve funkcioniše u najboljem redu u timu Pepa Gvardiole i ne vidi se razlog koji bi to promenio i pokvario.

Dobro, možda se ipak vidi i dobro je poznat taj razlog, a on se zove Pep Gvardiola.

Prečesto je u svojoj uspešnoj i trofejnoj karijeri, Pep znao da bude sam svoj najveći neprijatelj.

Pitajte bilo kog učesnika "fantazi fudbala Premijer lige", koliko puta je hteo da digne ruke od istog, zbog rotacija i minuta koje nasumično deli španski stručnjak.

Gvardiola je poznat po tome što voli da eksperimentiše, da menja fudbal i filozofiju svakoga dana i da, što bi naš narod rekao, izmišlja toplu vodu.

Radio je to u finalu Lige šampiona, pa što ne bi i protiv Crvene zvezde.

Iako deluje kao da je naučio lekciju, Pep je jednostavno uvek nepredvidiv i neko ko živi život u balansu između genija ili ludaka, a svakog dana je lutrija koji će se u njemu prvi probuditi.

Možda je upravo u tome Zvezdina šansa, ukoliko naprasno ne bude najbolje postave domaćina ili ukoliko se Gvardiola previše zaigra u svojim eksperimentima.

Šta kažu brojke...

Ipak, Siti je ekipa koja je prethodnih godina više nego rutinski prolazila grupnu fazu Lige šampiona. Može se čak reći da je imala koncentracije i više nego što bi se očekivalo od ekipa koja je toliko jača od svih.

Kiksevi i problemi, kada bi se dešavali, bili su problem uglavnom na utakmicama na gostujućem terenu. Bilo je situacija i kada na "Etihadu" ne bi izgledali kao najbolji tim na svetu, ali bi dolazili do rezultata.

Otuda i zaključak Zvezda u Mančesteru ima "nemoguću misiju".

Barak Bahar, koji je izjavio da se srpski tim neće konstantno i bez razmišljanja isključivo braniti, moraće da izvede pravo čudo kako bi njegovi momci imali šanse protiv ovakvog giganta.

Ako je verovati engleskim medijima, čudo je malo "bliže"...

Priču o rotiranju igrača, ubrzo je potvrdio i 52-godišnji Katalonac.

Na konferenciji za medije istakao je da će biti promena u timu u narednom periodu, kako bi se najbolji igrači poštedeli maksimalnih napora.

"Žao mi je, biće utakmica gde ćemo morati da igramo sa igračima 'drugog tima'. Neki su i dalje povređeni, za neke još ne znam šta se dešava. Mislim da neće biti spremni za Crvenu zvezdu", prokomentarisao je odsustvo Džona Stonsa i Džeka Griliša.

Britanski mediji potom su objavili očekivani sastav, tačnije pokušali da ga nagoveste, a u njemu nema najveće "zveri" – napadača Erliga Holanda. I Norvežanin bi mogao da dobije odmor ukoliko rezultat to dozvoli, ali deluje da neće biti još nekih momaka koji čine okosnicu tima.

Prvih 11 koji će izaći protiv crveno-belih mogao bi da izgleda ovako:

Ederson – Luis, Akandži, Ake, Gomez – Rodri, Nunjez, Bernardo, Doku, Foden – Alvarez.

Jedna od lepota ovog sporta, jeste to što su uprkos novcu, očekivanjima i razlikama u kvalitetu, ta čuda uvek moguća. Dokaz je upravo Zvezda i njena pobeda nad Liverpulom u elitnom takmičenju od pre nekoliko godina.

Na kraju krajeva, niko im maštanje ne sme zabraniti. Ko zna, možda baš ova Zvezda, koja se muči i gubi utakmice i bodove u poslednje vreme, pokaže da je spremna za neke velike i istorijske pobede…