Sorokin pozvao RFU da razjasni status Čeferinove izjave o ruskom fudbalu

Izjava Aleksandra Čeferina, prvog čoveka UEFA, da će se ruski klubovi vratiti u evropska takmičenja tek kada se rat u Ukrajini završi, otvara nova pitanja i pruža širok spektar mogućih odgovora

Prvi čovek evropske kuće fudbala, Aleksandar Čeferin, izjavio je da će se ruski klubovi vratiti u evropska takmičenja tek kada se rat u Ukrajini završi.

Bivši generalni direktor organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2018. godine, Aleksej Sorokin, rekao je da bi trebalo ispitati da li je to Čeferin rekao u svoje ime, ili ispred organizacije na čijem je čelu.

"Teško je komentarisati da li je on izneo svoj stav ili stav organizacije. Ruska fudbalska unija (RFU) treba da zatraži odgovor od UEFA da li je stav koji je izneo predsednik te organizacije zvanična odluka sindikata ili njegovo lično mišljenje. Ukoliko je to rekao u ime UEFA, onda mi u ruskom fudbalu moramo da razumemo šta nam je činiti. Ako je ovo zvanične prirode, moramo da donesemo sopstvene odluke. Ne znam kakve će one biti, široka je paleta rešenja", rekao je Sorokin za "RIA Novosti".

On je objasnio da za sada nema odgovora iz RFU, ali će ga zasigurno biti.

"Video sam samo jednu frazu. Teško je reći, možda je izvučeno iz konteksta, možda je rekao: 'po mom mišljenju' ili: 'čini mi se'. Nemoguće je izvući zaključke iz jedne fraze. Logično je zapitati se da li je to zvaničan i zakonski potkrepljen stav ove organizacije. Ako je tako, biće potrebno izgraditi strategiju. Bar će biti formalnog odgovora, za sada ga nema, ali postoje konsultacije i dijalozi", dodao je Sorokin.

FIFA i UEFA su u februaru 2022. godine objavile zajedničko saopštenje, prema kojem je ruskim reprezentacijama i klubovima zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima na neodređeno vreme, zbog događaja u Ukrajini.

U decembru 2022. godine, izvršni komitet RFU raspravljao je mogućem prelasku iz UEFA u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC), a kasnije je RFU zajedno sa UEFA stvorio radnu grupu čiji je cilj da razvije mapu puta za povratak ruskih timova na međunarodne turnire.

Ruskom timu nije dozvoljeno da se takmiči za na Svetskom prvenstvu u Kataru, kao ni da učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. 

Od uvođenja sankcija, reprezentacija koju predvodi Valeri Karpin odigrala je osam prijateljskih utakmica – protiv ekipa Kirgistana (2:1), Tadžikistana (0:0), Uzbekistana (0:0), Irana (1:1), Iraka (2:0), olimpijskog tima Egipta (1:1 i 1:2), kao i Katara (1:1).