Sport

Kada ne možeš da postigneš gol – pozovi golmana u pomoć

Reagovao je u maniru najboljih napadača, sjajno osetio prostor i pobegao čuvarima, a onda u poslednjim trenucima meča u petercu savršeno reagovao na ubacivanje sa levog boka. Sve to noseći rukavice na rukama jer je, u stvari, golman...
Kada ne možeš da postigneš gol – pozovi golmana u pomoćGetty © Paolo Bruno / Stringer

Apsolutni heroj prve večeri u Ligi šampiona je golman Lacija Ivan Provedel, koji je potvrdio da ne samo da ume da čuva mreže, već i da ih trese.

Provedel je na spektakularan način doneo remi "nebesko plavima" protiv Atletiko Madrida u poslednjim sekundama susreta.

Na semaforu na stadionu "Olimpiko" je do 94. minuta stajao rezultat 0:1, domaćin je neposredno pre toga stvorio dobru priliku, ali nije bilo gola i poslednja prilika na utakmici stvorila se iz kornera.

Prvi centaršut je bio loš, lopta se vratila na levi bok, a onda došla do Luisa Alberta koji je ubacio u srce kaznenog prostora. Tamo se već nalazio italijanski čuvar mreže, znajući da njegov tim nema šta da izgubi.

A onda se desilo čudo...

Reagovao je u maniru najboljih napadača, sjajno osetio prostor i pobegao čuvarima, pre svih Antoanu Grizmanu i glavom prosledio loptu u mrežu.

Usledio delirijum na terenu i na tribinama, a u toku velikog slavlja, sudija Slavko Vinčić iz Slovenije je svirao kraj utakmice.

"Nisam odmah shvatio šta se desilo. Fudbal je brz, u dobrom i lošem smislu, pa nam uskoro dolazi nova utakmica u Seriji A, u kojoj nismo dobro startovali. Moramo da se vratimo na pravi put, a što se današnjeg meča tiče – nismo pobedili, osvojili smo bod", rekao je Provedel posle utakmice i objasnio kako je uspeo da postigne tako efektan gol.

"Mogu da se našalim da sam učio od Čira Imobilea. Luis Alberto obično centrira na drugu stativu, video sam da je to jedini slobodan prostor i rešio sam da utrčim."

Trener rimskog kluba Mauricio Sari priznao je da nije planirao da pošalje golmana u protivnički šesnaesterac.

Bilo je teško čuti bilo šta sa klube, nismo mogli da se dogovorimo da li da idem ili ne. Uspeli su da mi kažu da je poslednji minut, shvatio sam da nema više od 30 sekundi do kraja i da nam je to poslednja šansa."

Pre njega, jedini golmani koji su postigli golove u Ligi šampiona, a da to nije bilo sa penala, bili su Vinsent Enjejama u septembru 2010, odnosno Sinan Bolat u decembru 2009. godine.

Ipak, nije postao prvi Italijan koji je kao "jedinica" pogodio protivničku mrežu u evropskim kupovima. Srpska javnost dobro je upoznata sa prethodnim slučajem, bilo je to u sezoni 2006-2007 u tadašnjem Kupu UEFA, kada je Marko Amelija iz Livorna, doneo izjednačenje svom timu protiv Partizana.

Trener Atletika Dijego Simeone bio je šokiran ishodom utakmice.

"Činilo se da je faul za nas, ali je sudija dao loptu Laciju. Bio je to sjajan gol, posebno što ga je postigao golman", kratko je poručio "Čolo", koji je naišao na sjajnu dobrodošlicu kod navijača kluba za koji je igrao.

Međutim, iz redova "jorgandžija" mogli su malo bolje da se pripreme, pošto je Provedel već postizao golove u karijeri. Bilo je to u februaru 2020. godine, dok je još nastupao u Seriji B. Ekipi Juve Stabija je u okršaju sa Askolijem doneo izjednačenje 2:2.

"To su dve različite situacije, dva veoma važna gola, dve veoma važne sezone za mene i oba mi mnogo znače", zaključio je Provedel.

image