Sport

Novak o problemima u tenisu: Dolazim iz Srbije, razumem borbu i kad nemaš ništa

Srpski teniser Novak Đoković, izjavio je da razume situaciju kroz koju prolazi veliki broj tenisera koji nemaju idealne uslove i da ovaj sport mora imati pravedniju raspodelu novca
Novak o problemima u tenisu: Dolazim iz Srbije, razumem borbu i kad nemaš ništaGetty © Sarah Reed

Srpski teniser je još jednom preko asocijacije PTPA govorio o problemima sa kojima se susreće veliki broj tenisera.

Slabije plasirani igrači imaju finansijske probleme, pošto moraju sami da finansiraju putovanja, smeštaj, trenere, fizioterapeute...

"Bio sam u njihovoj koži, razumem borbu. Razumem poteškoće sa plaćanjem troškova putovanja ako nemate podršku jake federacije, koju nema 90 odsto ili više igrača ilia ko nemate budžet za plaćanje trenera i fizioterapeuta. Dolazim iz Srbije, nisam imao ništa od toga. Sada imam uticaj, moć i želim da se borim za bolje uslove", rekao je najbolji teniser na svetu.

Novak je dodao da veliki broj tenisera živi od ovog sporta.

"Toliko pričamo o tome koliko novca osvajači JU-Es opena osvajaju, ali ne pričamo o tome koliko igrača živi od ovog sporta, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u singlu, dublu, sve zajedno... To je manje od maksimalno 400 igrača u ovom sportu, koji je super-globalan i jedan je od najgledanijih na svetu. To je loše. To je neuspeh našeg sporta", dodao je srpski teniser.

Đokovićeva borba za nižerangirane tenisere nije prošla neprimećeno, pošto je ATP pokrenuo program koji će zaživeti od naredne godine.

Radi se o transformativnom programu finansijske sigurnosti za ATP igrače i ovaj recept će biti isproban u naredne tri sezone.

image