Polovičan uspeh ruskih tenisera – Safijuljin bez prvenca, Hačanov osvojio Džuhai

Malo je nedostajalo i da ruski tenis u jednom danu bude bogatiji za dva pehara

Karen Hačanov osvojio je ATP turnir u kineskom Džuhaiju, dok je Roman Safijuljin poražen u finalu u Čengduu od Aleksandera Zvereva i ostao je bez prvenca.

Hačanov je na najbolji mogući način obeležio povratak posle duge pauze zbog povrede, pobedivši u finalu Džuhaija Jošihita Nišioku, rezultatom 7:6 (7:2), 6:1.

Moskovljanin je završio posao protiv 46. igrača na ATP rang-listi za oko 100 minuta i došao do pete titule u karijeri.

Ovo je bio peti međusobni duel ruskog i japanskog tenisera, a četvrti trijumf Hačanova.

Karen je ispustio prednost koju je stekao početkom prvog seta i da bi ga dobio, morao je da se pomuči u taj-brejku. Međutim, bio je mnogo bolji u dodatnom gemu i tada je slomio otpor rivala.
Kroz drugi je protutnjao i opravdao ulogu favorita za prvi trofej u sezoni.

Poslednju titulu pre Džuhaija osvojio je u novembru 2018, kada je trijumfovao na mastersu u Parizu. Japanac je ostao na dva osvojena ATP trofeja.

Hačanov je za trijumf u Kini osvojio novčanu nagradu od 149.330 dolara i 250 bodova za ATP listu, dok je Nišioki pripalo 87.110 dolara i 150 poena.

ATP turnir u Džuhaiju igrao se za nagradni fond od 981.785 dolara.

Roman Safijuljin je napravio najveći rezultat u karijeri na ATP nivou, ali nije uspeo da se okiti titulom u svom prvom finalu. Bolji od njega posle velikog preokreta u finalu Čengdua bio je Aleksander Zverev iz Nemačke, rezultatom 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 6:3.

Velika borba viđena je na najvećem stadionu u kompleksu u kojoj je Rus bio bliži pobedi.

Odlično je igrao više od sat i po vremena, imao prednost seta i brejka u drugom, ali je popustio. Zverev je odmah uzvratio ribrejkom i tada mu je poraslo samopouzdanje, koje je iskoristio za preokret.

Dobio je drugi deo igre u taj-brejku, a potom sredinom trećeg oduzeo servis rivalu još jednom i rutinski završio posao.

Turnir u Čengduu igran je za nagradni fond od 1.152.805 dolara.