Sport

Rojters: Barselona pod istragom zbog "aktivnog podmićivanja" sudija

Fudbalski klub Barselona nalazi se pod istragom zbog sumnji u "aktivno podmićivanje" članova sudijske komisije u prethodne dve decenije, objavila je agencija Rojters pozivajući se na dokument u koji je imala uvid
Rojters: Barselona pod istragom zbog "aktivnog podmićivanja" sudijaGetty © Alex Caparros / Stringer

Kako tvrdi Rojters, sumnja se da je postojala sistemska korupcija od strane Barselone, zbog čega je pokrenuta istraga u sklopu koje će, uz katalonski klub, biti proverena i dokumentacija Fudbalskog saveza Španije.

Sumnje u sistemsku korupciju su se pojavile kad je u martu ove godine otkriveno da je tokom prethodnih 17 godina Barselona uplatila 7,3 miliona evra firmama Hozea Marije Enrikeza Negreire, koji je bio potpredsednik Sudijske komisije FS Španije od 1993. do 2018. godine.

Rojters ističe da nije mogao da dođe do reakcije Negreire i Barselone posle najnovijeg saznanja o istrazi, ali podseća da su čelnici katalonskog kluba još u februaru demantovali sve navode da je aktuelni šampion Španije umešan u bilo kakva nečasna dela.

Barselona je tad saopštila da je plaćala konsultanta koji ih je snabdevao "tehničkim izveštajima vezanim za profesionalno suđenje" i dodala da je to česta praksa u profesionalnim fudbalskim klubovima.

Profit od 304 miliona

Fudbalski klub Barselona saopštio je  na zvaničnom sajtu da je u sezoni 2022/23 imao profit od 304 miliona evra.

Klub je saopštio da se finansijski potpuno konsolidovao posle niza godina u kojima je loše poslovao i da je profit već od sezone 2018/19, poslednje cele pre korone. Do konsolidacije je došlo jer je klub imao rekordne prihode od 351 miliona evra (43 odsto više nego lane).

Od sponzora je inkasirano 200 miliona evra, a od prodaje dresova i klupskih suvenira u kasu se slilo više od 100 miliona evra, što je apsolutni istorijski rekord.

Godinama unazad Barselona je pravila nenormalna zaduženja, a nedavno se saznalo da je prethodna uprava na račun svojih advokata i raznih preduzeća za savetovanje uplaćivala desetine miliona evra godišnje.

image