Jedna od dve najvažnije utakmice i Zvezdina bitka za evropsko proleće

U Beograd stižu "mladi momci" sa kojima bi crveno-beli u sledeća dva meseca mogli da vode glavnu borbu za mesto koje donosi proleće u Evropi

Fudbaleri Crvene zvezde od 21 sat dočekuju švajcarski Jang Bojs u drugom kolu G grupe Lige šampiona.

Zvezda je na startu poražena na gostovanju kod Mančester sitija (3:1), dok je Jang Bojs istim rezultatom izgubio kod kuće od Lajpciga.

Prema mnogim procenama ovaj meč mogao bi da bude odlučujući u borbi za "proleće u Evropi".

"Radujemo se prvoj utakmici u Ligi šampiona na domaćem terenu, siguran sam da ćemo imati sjajnu podršku i jedva čekamo da počne", rekao je trener fudbalera Crvene zvezde Barak Bahar na konferenciji za medije.

"Drugačije je kad igraš uz podršku više od 50.000 navijača. Igraćemo ofanzivnije, vrlo je važno da dobro počnemo i nadam se da ovaj meč može da bude prekretnica."

Najveći favorit svakako da završi kao prvi u grupi je Siti, koji je ujedno i aktuelni šampion Evrope. Pep Gvardiola je poslednjih godina "skockao" tim koji dominira u Engleskoj, a prošle sezone je konačno došao i do najvećeg cilja – pehara u Ligi šampiona.

Druga pozicija "rezervisana" je za Lajpcig, jednu od tri najjače ekipe u nemačkoj Bundesligi i tim koji, kada mu je dan, može da pomrsi konce svim klubovima na svetu. Klub iz Saksonije godinama je "rasadnik talenata", početkom sezone je uzeo i Superkup moćnom Bajernu, ali nije nepobediv.

Ipak, realno je da i u slučaju nekih prosutih bodova, Lajpcig bude taj koji će uz "građane" ići dalje, dok će se borba za treće mesto u grupi voditi između Zvezde i Jang Bojsa. Ko bude uspešniji takmičenje će nastaviti u Ligi Evrope.

I jedna i druga ekipa sa iste startne pozicije ulaze u trku, uz činjenicu da ne mogu da se pohvale preterano dobrom formom na početku sezone.

Nakon neverovatnog prelaznog roka na stadionu u Ljutice Bogdana i potrošenih više od 10 miliona evra, Zvezda ne izgleda kao dobro uštimovan orkestar. Trener Bahar za sada nije uspeo da pronađe dobitnu kombinaciju i ekipa je trenutno treća na tabeli Superlige Srbije.

U poslednjih pet mečeva prvak naše zemlje upisao je tri poraza, u poslednjem je trijumfovao nad Radničkim iz Niša, ali minimalnim rezultatom uz poprilično bledu partiju.

Izraelski stručnjak naglasio je da je Liga šampiona nešto drugo i da će igrači prikazati mnogo bolje izdanje nego do sada. Zvezda pune četiri godine čeka na pobedu u elitnom takmičenju, poslednja je izvojevana nad "bratskim" Olimpijakosom 2019, a nadu bude i uspesi protiv današnjeg protivnika.

"Bojsi" su šest puta igrali sa srpskim klubovima, nijednom nisu pobedili, a poslednji put pali su baš na stadionu "Rajko Mitić".

Posle 2:2 u Švajcarskoj, Aleksa Vukanović je u revanšu doveo svoj tim na prag drugog uzastopnog plasmana među najbolje ekipe Starog kontinenta. Neizvesnost je uneo Ben kada je u 82. postigao auto-gol, ali je Zvezda na konto, sada već bivšeg, pravila golova u gostima prošla dalje.

"Ta utakmica bila mi je jedna stresnijih jer sam počeo na klupi i mogao sam dodatno da osetim pritisak koji nosi. Sada je drugačije, biće spektakl, osećamo podršku i cela ekipa jedva čeka da pokažemo zašto smo zasluženo u Ligi šampiona", poručio je Ivanić i takođe konstatovao da bi pobeda bila prekretnica sezone.

Neki od igrača švajcarskog predstavnika i tada su bili na terenu, jedan od njih je kapiten Saidi Janko.

"Izveli su tenk na ulicu. Morali smo sat vremena da sedimo u autobusu dok smo čekali da oni odu, i to nakon što smo eliminisani iz Lige šampiona. Svi smo samo želeli da što pre odemo odatle. Zbog toga što su nam tada priredili, još jače želimo da ih pobedimo", poručio je Janko.

Osim protiv Zvezde, Jang Bojs je igrao i sa Partizanom u grupnoj fazi Lige Evrope. Sa crno-belima su remizirali kod kuće, dok je u Beogradu slavio srpski predstavnik (2:1) golom Ognjena Ožegovića na početku drugog poluvremena.

Škotski arbitar Vilijan Kolum biće glavni sudija i to će mu biti treći put da deli pravdu crveno-belima.

Prvi put u sezoni 2018/19, kada je beogradski klub izgubio od Pari Sen Žermena rezultatom 4:1 u grupnoj fazi.

Drugi put delegiran je prošle sezone u pobedi Crvene zvezde od 2:0 nad Pjunikom, u utakmici trećeg kola kvalifikacija za elitno takmičenje.

Kolumu će pomagati sunarodnici Frensis Konor i Dejvid Makgič, dok je za četvrtog arbitra određen Dejvid Dikinson. U VAR sobi biće Englez Dejvid Kut i Škot Endru Dalas.

Jedna od dve najvažnije Zvezdine utakmice ove jeseni, pored one koju će igrati u Bernu protiv istog protivnika, počinje od 21 sat. Očekuju se pune tribine i pakao čuvene "Marakane" koji želi da proguta "mlade momke".

Pobednik će imati veliku prednost u nastavku takmičenja, dok će poraženi biti u veoma teškoj situaciji već posle drugog kola.

U istom terminu u Nemačkoj igraju Lajpcig i Mančester siti.