Šveđanin podržao povratak Rusa u fudbal, pa morao da podnese ostavku: "Mržnja je zamenila radost"

Potpredsednik UEFA Karl-Erik Nilson, koji je glasao za povratak ruskih omladinskih fudbalskih reprezentacija na međunarodna takmičenja, podneo je ostavku na mesto predsednika Švedske nacionalne sportske konfederacije i sportskih trenera (SISU), navodi se na zvaničnom sajtu te organizacije

Izvršni komitet UEFA je ranije dozvolio ruskim omladinskim timovima (ne starijim od 17 godina) da učestvuju na međunarodnim turnirima. Ženske i muške ekipe će utakmice igrati bez zastave, himne i ne na teritoriji Ruske Federacije.

Ipak, Engleska, Poljska, Švedska, Danska, Letonija, Litvanija i Norveška rekle su da njihove reprezentacije odbijaju da igraju protiv Rusa.

Kako prenosi "Skaj njuz", uprkos protivljenju Fudbalskog saveza Švedske (SvFF), Nilson je glasao za povratak Rusa na turnire. On je kasnije izrazio žaljenje što je njegov stav o prijemu ruskih omladinskih timova pogrešno shvaćen.

Nilson je izabran za predsednika SISU-a u maju 2023. Nakon njegovog odlaska, Ana Ivarson, koja je ranije bila potpredsednica, postala je vršilac dužnosti šefa organizacije.

"Sada mi je veoma teško da donesem odluku da dam ostavku jer se osećam veoma posvećeno i zadovoljan svojom misijom. Ali kombinovanje dve uloge se pokazalo teškim i to bi moglo da utiče na kredibilitet mene i švedskog sporta, pa sam odlučio da odem. Za mene lično ovo je, naravno, tužna situacija, želeo bih da postignem više kao predsednik. Nedavna pažnja medija prema meni nije bila dobra za švedski sport. Ova pažnja je izazvala mnogo mržnje i napada. Da biste vodili sportski pokret, potrebna vam je želja i radost. Mržnja je zamenila radost", dodao je Karl-Erik Nilson.