Borba za svetski teniski tron: Alkaraz propustio veliku šansu, sada je sve u Novakovim rukama

Prethodni put kada smo pravili presek bodova, mladi Španac je bio u velikoj prednosti, ali je propustio prilike i sada je sve u rukama najboljeg srpskog sportiste

Novak Đoković ima veliku šansu da godinu završi kao najbolji teniser na svetu i samim tim dođe do neverovatnog dostignuća od 400 sedmica na prvoj poziciji.

Đoković je trenutno prvi, ali je vrlo lako mogao da izgubi tron zbog rasporeda turnira u finišu sezone i "gladnog" Karlosa Alkaraza koji je najavio novi pohod na vrh.

Novak je odlučio da preskoči kinesku turneju i prijavi samo masters u Parizu i Završni turnir u Torinu, dok je njegov prvi izazivač igrao u Pekingu, potom na mastersu u Šangaju, te pored dva navedena takmičenja na kojima će učestvovati Srbin, pridoda i "petstotku" u Bazelu.

Međutim, momku iz Mursije svi planovi pali su u vodu – u Pekingu je zaustavljen u polufinalu (osvojio samo 180 bodova), dok je u Šangaju izgubio već u četvrtoj rundi (to mu je donelo tek 90 bodova).

Iako je Đoković izgubio ukupno 750 bodova jer je u ovo vreme, prošle sezone, osvajao pehare u Tel Avivu i Astani, zadržao je više od 2.200 više od Alkaraza. Trenutno ima 11.045, dok će Španac od ponedeljka biti na 8.805 bodova.

Nakon neuspeha u Šangaju i poraza od Grigora Dimitrova, trenutno drugi igrač planete svestan je u kakvoj je situaciji.

"Propustio sam mnogo prilika da završim godinu kao 'broj 1", rekao je Alkaraz.

"Želim da dam sve od sebe u Bazelu, koji će mi biti sledeći turnir. Znam da je dolazak do cilja, a to je da godinu završim kao prvi na svetu, sada zakomplikovan zbog poslednjih rezultata. Biće teško, ali želim da pokušam. Pokušaću da osvojim sledeće turnire."

Ali šta to konkretno znači za ciljnu ravninu u 2023. godini?

Uporedo sa ATP plasmanom, koji je dvogodišnji sistem, svake sezone vodi se i ATP trka za plasman na

Završni turnir. U toj trci uračunati su samo bodovi iz aktuelne godine i situacija je trenutno sledeća:

Đoković ima okruglo 500 bodova više od Alkaraza.

Tačnije, pored njegovog imena stoji 8.445 bodova, dok je Karlitos na 7.945.

Kada se sa jezika brojeva vratimo na reči, to znači da je sada sve u rukama najboljeg srpskog sportiste.

Čak i u slučaju Alkarazove titule u Bazelu, koji nosi 500 bodova, pred poslednja dva takmičenja bi bili izjednačeni.

Tada bi, jednostavno, prvi bio onaj koji zabeleži bolje rezultate na mastersu u Parizu i Završnom turniru u Londonu.

Već smo rekli da Đoković do kraja planira nastup samo na ta dva turnira – u "Bersiju" brani finale, dok je u prestonici Pijemonta došao do trofeja bez ijednog poraza. U prevodu, to je 2.100 osvojenih bodova, pa u slučaju da bude šampion na ta dva turnira, zaradio bi 400 bodova.

Novakov maksimum, dakle, na kraju 2023. godine iznosi 11.445 bodova, i to pod uslovom da po povratku na teren bez poraza osvoji dva izuzetno jaka turnira.

S druge strane, Alkaraz pre godinu dana nije igrao u Torinu, što mu na talonu donosi 1.500 bodova, dok je u Parizu stigao samo do četvrtfinala (na mastersima ono vredi 180 bodova). U Bazelu je stao u polufinalu, pa i tu ima šansu da dobije dodatnih 200.

Ono što njemu predstavlja problem jeste pritisak i činjenica da sada nema pravo na grešku – mora sve da osvaja kako bi završio bolji od Novaka. Trenutno je poljuljan i eventualni neuspeh u Švajcarskoj bi ga dodatno odaljio od željenog cilja.

Takođe, sigurno će osećati istrošenost zbog konstantnih napora i putovanja sa kontinenta na kontinent.

Ako Đoković uspe da sačuva prvu poziciju i posle Završnog mastersa u Torinu, on će 400. nedelju započeti već dan kasnije, 20. novembra.

Ali to znači da će i u 2024. godinu ući kao najbolji teniser sveta. Stoga bi bio osiguran na prvom mestu još mesec i po dana, tj. stigao bi do 406 nedelja na vrhu ATP rang-liste. Ukoliko to bude bio slučaj, Beograđanin bi po osmi put okončao kalendarsku godinu kao najbolji na svetu.

On je već apsolutni vlasnik rekorda sa sedam takvih godina, ispred Pita Samprasa (šest).