Sport

Ukrajinski fudbaler pobegao iz Šahtjora, sumnja se da je otišao u Rusiju

Potpuno bizarna i neverovatna scena dogodila se u Šahtjoru iz Donjecka, najvećem ukrajinskom fudbalskom klubu
Ukrajinski fudbaler pobegao iz Šahtjora, sumnja se da je otišao u Rusiju© Youtube screenshot/FC Shakhtar Donetsk

Mladi fudbaler Aleksander Rosputko, koji igra za omladinski tim Šahtjora, pobegao je i u klubu tragaju za njim posle nastupa u Evropi.

Rosputko je nakon utakmice sa Antverpenom u Holandiji u omladinskoj Ligi šampiona, trebalo da se vrati sa ekipom u Ukrajinu, ali to nije uradio.

Mediji pišu da je 19-godišnjak došao na aerodrom, "čekirao se" na let za Varšavu, ali nije ušao u avion sa ostatkom delegacije. Isključio je telefon, od tada mu se gubi trag i nije poznato gde se trenutno nalazi.

Odmah je nestanak prijavljen policiji koja i dalje traga za njim, punih deset dana. Utakmica je igrana 4. oktobra, a mladi vezista je svih 90 minuta proveo na terenu u pobedi svog tima (2:1).

"Možemo da potvrdimo da se Aleksander Rosputko nije vratio u Ukrajinu posle utakmice sa Antverpenom", stoji u saopštenju Šahtjora.

"Igrač je dobio bording kartu, predao prtljag, ali se nije pojavio na ukrcavanju u avion. Ne možemo reći u kom pravcu je otišao. U klubu se nadaju da će se igrač vratiti u bliskoj budućnosti. Obratili smo mu se zvaničnim pismom, zahtevajući da se vrati u bazu tima u roku od pet dana. Ako se ne vrati, ugovor će biti prekinut na štetu igrača. Klub zadržava prava da zahteva finansijsku kompenzaciju od igrača", dodaje se.

Kako pišu lokalni mediji, postoje dve verzije priče i nijedna do sada nije potvrđena.

Prema prvoj, on je pobegao iz kluba i preko Istanbula otputovao u Rusiju, gde želi da nastavi karijeru. Aleksander navodno nije prihvatao generalni stav Ukrajine prema Ruskoj Federaciji, često je to isticao, što je dovodilo do sukoba sa saigračima. Takođe, njegovi roditelji žive u Donjecku i na strani su Rusije.

Prema drugoj verziji, on nije mogao da obezbedi novi ugovor sa narandžasto-crnima, dok mu trenutni uslovi ne odgovaraju.

U redovima višestrukog ukrajinskog šampiona veruju da je bekstvo unapred isplanirano.

"Da smo znali da postoje preduslovi da se ovo dogodi, igrač bi ostao u Ukrajini i ne bi pošao na utakmicu omladinske Lige šampiona."

Prema pisanjima medija, Rosputko je otišao u Sankt Peterburg, gde namerava da potpiše za fudbalski klub Zvezda, koji se takmiči u trećem rangu.

Međutim, postavlja se pitanje kako će potpisati ugovor za drugi klub, ako ima aktuelan sa Šahtjorom koji važi do leta.

Mala je verovatnoća da će Ukrajincima platiti kompenzaciju u slučaju prekida ugovora. Takav korak bi mogao da dovede do kršenja svih mogućih međunarodnih propisa i može imati dalekosežne posledice.

"Postupaćemo isključivo u okviru važećeg zakonodavstva. Igrač mora da odgovara kao zaposleni u klubu i kao državljanin Ukrajine koji je prekršio uslove ugovornih odnosa i odredbe pravila za prelazak granice ako se blagovremeno ne vrati u zemlju", zaključuje se u saopštenju ukrajinskog kluba.

Aleksander Rosputko je bio član omladinske reprezentacije Ukrajine za koju je nastupio četiri puta.

image