Sport

Zvezda vodila 30 minuta, pa sve prosula za dva: Žalgiris slavi Butkevičijusa i furiozan finiš

Crveno-beli su loše odigrali poslednju deonicu zbog čega su pretrpeli prvi evroligaški poraz ove sezone
Zvezda vodila 30 minuta, pa sve prosula za dva: Žalgiris slavi Butkevičijusa i furiozan finiš© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Košarkaši Crvene zvezde upisali su prvi poraz u novoj sezoni Evrolige, pošto su izgubili na gostovanju u Litvaniji protiv Žalgirisa - 74:79.

Ekipa Duška Ivanovića imala je vođstvo tokom većeg dela utakmice, uspela da ga postepeno povećava, ali je loša serija tokom dva i po minuta u poslednjoj četvrtini odredila pobednika.

Nakon slabijeg starta meča i brzog vođstva Žalgirisa od 10 poena prednosti, Zvezda je zaigrala daleko čvršće i sigurnije, što je rezultiralo preokretom već na kraju prve četvrtine (21:19 za Zvezdu).

Tokom druge i treće četvrtine ta prednost je minimalno rasla, a najviše je otišla na "plus devet" u poslednjoj deonici, kada su Nejpijer i Gedraitis pogađali. Ipak, od 63:54 se stiglo do 63:67 za manje od tri minuta, kada je Žalgiris napravio presudnu seriju 13:0.

Tada je stvar u svoje ruke preuzeo Butkevičijus sa sedam uzastopnih poena (od 12 koliko je ukupno postigao), a trojke Maneka i Šmitsa su nagovestile tešku završnicu za crveno-bele.

Na kraju je Zvezda preslabo šutirala za dva poena, tek 43%, dok je Žalgiris sa sedam trojki bio bolji i u tom aspektu igre.

Najbolji u timu Zvezde bio je Luka Mitrović sa 16 poena, Miloš Teodosić je ubacio 15, a Šabaz Nejpijer devet. Sa druge strane, Rolands Šmits je ubacio 18 uz sedam skokova, Edgaras Ulanovas 15, dok Butkevičijus još jedini bio dvocifren.

Posle dva kola, Zvezda ima skor 1-1, dok je Žalgiris sa 2-0 i dalje neporažen. Naredni rival crveno-belih biće Monako u sredu 18. oktobra u Beogradu.

  • 13. okt 2023 • 20:46

    20:46

    Kraj utakmice - pobeda Žalgirisa 79:74

    Dobila je Crvena zvezda svaku od prve tri četvrtine, ali je pad u poslednjoj deonici bio dovoljno velik da je Žalgiris nadoknadio zaostatak i upisao trijumf u "Žalgirio areni".

    Luka Mitrović je ubacio 16 poena, Miloš Teodosić 13 (tri trojke), ali čitav preokret domaćih pokrenuo je Arnas Butkevičijus koji je od svojih 12 poena ubacio sedam u nizu baš kada je Zvezda imala najveću prednost na meču.

    Zvezda sada ima skor 1-1 posle dva kola Evrolige.

  • 20:42

    Žalgiris vodi 72:70!

    Još 1:35 do kraja utakmice, nakon što je Nedović pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja.

  • 20:35

    36' - Serija Žalgirisa 13:0!

    Katastrofalan period za Zvezdu - Butkavičijus je ubacio sedam poena zaredom, a onda Litvanci stižu do još dve trojke u nizu i tako od "plus devet" za crveno-bele, sada je 67:63 za Žalgiris!

  • 20:29

    34' - Zvezda ima "plus sedam"

    Rezultat je 63:56 za crveno-bele na šest minuta do kraja utakmice. Nejpijerje pogodio brzu trojku, a potom poeni Gedraitisa i Mitrovića dodatno čuvaju prednost gostiju.

  • 20:22

    Kraj treće četvrtine - 50:56

    Zvezda dobija i treću četvrtinu na ovom meču, ponovo pomalo povećavaju svoju prednost. Ovog puta je to bilo 18:15, a Mitrović je bio sjajan i sada je na 12 poena. Nekoliko odličnih poteza u napadu je imao, uz dobru igru u odbrani, koja je u finišu uspela da izbegne da se Žalgiris rezultatski dodatno primakne.

  • 20:16

    27' - Magija Teodosića za 51:45

    Zvezda je na "plus šest" posle još jednog magičnog poena Miloša Teodosića, njegovog 10. na meču!

  • 20:07

    23' - Egal u Kaunasu (39:40)

    Otvorio je Žalgiris drugo poluvreme sa 4:0, poenima Šmitsa, ali deveti poen Luke Mitrovića vraća minimalnu prednost crveno-belima.

  • 19:46

    Kraj prvog poluvremena - 38:35 za Zvezdu

    Šteta za loše odigran poslednji minut u drugoj četvrtini. Zvezda je primila pet poena, pa zato na odmor odlaze sa "samo" tri poena prednosti.

    Teodosić je ubacio osam poena u redovima Zvezde, Mitrović sedam, a Hanga i Nejpir po šest. Sa druge strane, u Žalgirisu po devet poena su ubacili Ulanovas i Šmits.

  • 19:42

    18' - Najveća prednost Zvezde

    Crveno-beli vode 38:30 i zbog toga trener Žalgirisa traži tajm-aut! Čak 17:11 je u ovoj četvrtini, Ivanovićeva ekipa je dosta poboljšala igru u odbrani, a Šabac Nejpir odlično predvodi u napadu.

  • 19:30

    14' - Šmits smanjuje na 23:25

    Otvorila je Zvezda ovu četvrtinu 4:0 preko Mitrovića i Hange i stoga je bila u seriji 18:2, ali posle toga Birutis i Šmits smanjuju zaostatak. Rolands Šmits je za sada najbolji poenter sa osam poena.

image