Sport

Srbija u trećem šeširu za EURO 2024: Hrvati izbegli "orlove", prete Albanija i Švajcarska

Kada bi kvalifikacije bile okončane u ovom trenutku, "orlovi" na Evropskom prvenstvu ne bi mogli da igraju protiv Hrvatske ili Holandije, ali bi bili mogući dueli sa nekim izuzetno snažnim selekcijama
Srbija u trećem šeširu za EURO 2024: Hrvati izbegli "orlove", prete Albanija i Švajcarska© Dusan Milenkovic/ATAImages

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je u utorak uveče Crnu Goru 3:1 u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, čime je napravila presudan korak ka plasmanu na prvo kontinentalno takmičenje posle 24 godine.

"Orlovima" je u poslednjem kolu protiv Bugarske 19. novembra dovoljno da ne izgube, ili da Crna Gora ne slavi u oba preostala meča protiv Litvanije i Mađarske, kako bi se plasirala na turnir koji se 2024. održava u Nemačkoj.

Kako se kvalifikacije bliže samom kraju, tako je i sve veći broj reprezentacija koje su obezbedile ili su jako blizu da obezbede mesto na Evropskom prvenstvu. Zbog svega toga, već sada postoje predviđanja kako bi četiri šešira na žrebu za grupnu fazu mogla da izgledaju.

Žreb za Evropsko prvenstvo će biti održano 2. decembra u Hamgurgu, a izvesno je da će na njemu biti i Srbija i to u trećem šeširu. Sastav šešira ne određuje se na osnovu FIFA rang liste, već isključivo rezultata u ovim kvalifikacijama. Kako je Srbija jako blizu da bude drugoplasirana iza Mađarske u svojoj grupi, ona neće moći da se nađe u nekom od jačih šešira.

To nije dobra vest za "orlove" pošto bi iz prva dva šešira mogli da dođu teški rivali, ali nije isključeno da u poslednjem četvrtom šeširu bude nekih snažnih selekcija, poput Italije kojoj "visi" plasman na završni turnir nakon poraza od Engleske.

Ovako u ovom trenutku izgledaju predviđanja za četiri šešira, a Srbija u tom scenariju ne bi mogla da se sastane sa ekipama iz trećeg šešira:

  • PRVI ŠEŠIR: Nemačka, Portugal, Francuska, Engleska, Belgija i Španija.
  • DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Danska, Albanija, Turska, Švajcarska i Austrija.
  • TREĆI ŠEŠIR: Škotska, Holandija, SRBIJA, Slovenija, Hrvatska i Češka.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina, Grčka i Poljska.

Tako bi, po trenutnoj situaciji, Srbija mogla da dobije grupu Francuska, Danska i Italija, ali i grupu kao što je Nemačka, Albanija, Slovačka. Ipak, do kraja kvalifikacija će zasigurno biti velikih promena i u ovom aspektu.

image