Sport

Grci razbijeni, ovo je dobra vest za Srbiju - Letonija na Mundobasketu

Selekcija Letonije je ovim trijumfom stigla do nedostižne prednosti na tabeli kvalifikacione grupe u kojoj je i Srbija.
Grci razbijeni, ovo je dobra vest za Srbiju - Letonija na Mundobasketu© FIBA.com

Košarkaši Letonije pobedili su u petak u Heraklionu selekciju Grčke rezultatom 80:60 (16:13, 20:15, 27:17, 17:15) u meču grupe I drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, čime se plasirala na takmičenje koje će biti održano 2023. godine.

Letonija će prvi put u istoriji učestvovati na Mundobasketu, a najefikasniji u pobedničkom timu bio je Janis Strelnieks sa 19 poena, dok je Janis Tima dodao 17. Kod domaćih, najbolji su bili Kostas Gontikas i Nikos Gkikas sa po 11 poena.

Grčka je bila drastično oslabljena u ovom susretu, usled velikog broja igrače koje nisu imali na raspolaganju zbog njihovih obaveza u NBA i Evroligi. Tako je poraz Grka išao u korist Srbije, koja bi trijumfom protiv Velike Britanije kasnije u petak uveče mogla da "preskoči" Grčku na tabeli.

Letonija je prva sa šest pobeda i jednim porazom, dok Grčka ima skor od četiri pobede i tri poraza. Letonija će za tri dana dočekati Veliku Britaniju, dok će Grčka gostovati Belgiji. Plasman na Mundobasket 2023. izboriće tri najbolje plasirane selekcije iz grupe.

Standings provided by Sofascore

image