Grci razbijeni, ovo je dobra vest za Srbiju - Letonija na Mundobasketu

Selekcija Letonije je ovim trijumfom stigla do nedostižne prednosti na tabeli kvalifikacione grupe u kojoj je i Srbija.

Košarkaši Letonije pobedili su u petak u Heraklionu selekciju Grčke rezultatom 80:60 (16:13, 20:15, 27:17, 17:15) u meču grupe I drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, čime se plasirala na takmičenje koje će biti održano 2023. godine.

Letonija će prvi put u istoriji učestvovati na Mundobasketu, a najefikasniji u pobedničkom timu bio je Janis Strelnieks sa 19 poena, dok je Janis Tima dodao 17. Kod domaćih, najbolji su bili Kostas Gontikas i Nikos Gkikas sa po 11 poena.

Grčka je bila drastično oslabljena u ovom susretu, usled velikog broja igrače koje nisu imali na raspolaganju zbog njihovih obaveza u NBA i Evroligi. Tako je poraz Grka išao u korist Srbije, koja bi trijumfom protiv Velike Britanije kasnije u petak uveče mogla da "preskoči" Grčku na tabeli.

Letonija je prva sa šest pobeda i jednim porazom, dok Grčka ima skor od četiri pobede i tri poraza. Letonija će za tri dana dočekati Veliku Britaniju, dok će Grčka gostovati Belgiji. Plasman na Mundobasket 2023. izboriće tri najbolje plasirane selekcije iz grupe.