Srbija se mučila, pa pobedila Britaniju - Svetsko prvenstvo je sve bliže

Ekipa Svetislava Pešića je imala dosta problema protiv najslabijeg tima u grupi, a naredni meč protiv Turske će dočekati na drugoj poziciji.

Košarkaška reprezentacija Srbije upisala je tešku, ali izuzetno važnu pobedu u sedmom meču drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Selekcija Svetislava Pešića je teškom mukom savladala Veliku Britaniju 74:68.

Srbija je imala dosta problema na meču u Njukaslu sa upornim rivalom, ali je najviše zahvaljujući dobroj trećoj četvrtini stigla do vrednog trijumfa. Sada Srbija ima četiri pobede i tri poraza, po čemu se izjednačila sa Grčkom nakon njihovog poraza od Letonije, ali će zbog boljeg međuskora sa njima, naredne obaveze dočekati sa drugog mesta u grupi.

Ipak, vredi istaći da je Pešićeva ekipa do samog kraja meča morala da strepi. Prva četvrtina je pripala Srbiji, ali minimalnom prednošću, dok se na poluvreme otišlo sa 38:34 u korist našeg tima.

Sredinom treće deonice, Srbija je imala i "plus 10", ali nije uspela da tada značajnije odmakne domaćem sastavu, pa se i u poslednjih 10 minuta vodila velika borba. Britanci su prišli na četiri poena zaostatka na minut i po pre kraja, da bi Karl Vitl na 39 sekundi do kraja smanjio na 70:68.

Ognjen Jaramaz je odličnim solo prodorom doneo Srbiji četiri poena prednosti na 19 sekundi do kraja, a posle promašaja Nelsona za tri poena u narednom napadu, postalo je jasno da će Britanci ostati bez velikog iznenađenja.

Najefikasniji u timu Srbije je bio Dušan Ristić sa 15 poena, dok su među dvocifrenima još bili i Danilo Anđušić (12 poena) i Marko Jagodić Kuridža i Aleksa Radanov (po 10).

Za Britance je najviše uradio Grabrijel Olaseni sa 20 poena, Luk Nelson je ubacio 15, dok je Patrik Vilan dodao 10. Srbija naredni meč igra u ponedeljak 14. novembra u Beogradu od 20.00, a rival će biti selekcija Turske.