Benzema postao državni neprijatelj zbog rata u Izraelu, ministar traži oduzimanje francuskog pasoša

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen optužio je Karima Benzemu da ima direktne kontakte sa Muslimanskom braćom, načelno humanitarnom organizacijom koju u mnogim zemljama – recimo Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Egiptu – smatraju i terorističkom

Benzema je pre nekoliko dana na društvenim mrežama zahtevao da prestane bombardovanje Gaze čiji su stanovnici "još jednom žrtve nepravde koja ne prašta ni ženama ni deci".

Posle njegove objave, reagovao je Darmanen, koji je optužio francuskog fudbalera za direktne kontakte i zatražio da mu se ukine državljanstvo Francuske.

"Ako su komentari ministra istiniti, moramo da razmislimo o sankcijama protiv Karima Benzeme", izjavila je Valeri Bojer, potpredsednica konzervativne Republikanske partije.

Bojerova je istakla da bi oduzimanje Zlatne lopte – najvećeg individualnog priznanja koje jedan profesionalni fudbaler može da dobije, a koji je Benzema osvojio 2022. godine – mogla da bude "prva, simbolična akcija" protiv igrača, a predložila je i oduzimanje pasoša kao sekundarnu meru.

"Ne smemo da prihvatimo da svetski poznati francuski fudbaler ne poštuje i izdaje svoju zemlju", navela je Bojerova u saopštenju.

Francuska senatorka je reagovala posle izjave Darmanena u utorak, iako on nije pružio nikakve dokaze o svojim tvrdnjama.

"Gospodin Benzema je povezan sa ozloglašenom Muslimanskom braćom, svi to znamo", rekao je u jednom televizijskom intervjuu.

Ovakve navode Karimov advokat je brzo demantovao.

"Ovo je laž! Karim Benzema nikada nije imao veze sa ovom organizacijom!", izjavio je advokat Ig Vižije, koji je nagovestio i pravne akcije protiv ministra.

Jedan od najboljih francuskih napadača svih vremena počeo je karijeru u Olimpiku iz Liona, potom je skoro 10 godina nosio dres madridskog Reala sa kojim je osvojio sve što se može osvojiti, da bi tokom leta prešao u El Itihad iz Saudijske Arabije.

Benzema je u Arabiji dobio ugovor vredan 200 miliona dolara godišnje, ali je istakao da mu je glavni motiv za prelazak bio to što je musliman i što je veoma posvećen veri.

"Važno je da budem u muslimanskoj zemlji u kojoj osećam da me ljudi vole, to će mi dati novi život. Vernik sam i to je veoma bitno za mene", izjavio je po potpisivanju ugovora za šampiona Saudijske Arabije.

Na pitanje francuskog radija "RMC" da pojasni Darmanenovu izjavu, kabinet ministra je rekao da je primetio "sporo kretanje stavova Karima Benzeme ka tvrdom, rigoroznom obliku islama, tipične za ideologiju Muslimanske braće koje se zalažu za širenje islamskih normi u različitim oblastima društva, posebno u sportu – što je uključivalo i prozelitizam na društvenim mražama".

Iz kabineta su svesni da ova zapažanja "ne predstavljaju osnovu za pravni postupak", ali ističu da je u pitanju "poprilično sumnjiv signal sportiste sa tako velikim brojem pratilaca".

Benzema je rođeni Francuz alžirskog porekla.

Podsetimo, nemački fudbalski klub Majnc, kao i francuska Nica, suspendovali su fudbalere Jucefa Atala i Anvara El Gazija, zbog njihovih objava na društvenim mrežama u kojima podržavaju narod u Palestini.