Sport

Švajnštajger: Francuska favorit u Kataru, oko Nemačke imam velikih pitanja

Nekadašnji fudbaler koji je sa Bajern Minhenom bio prvak Evrope 2013. godine, a sa selekcijom Nemačke postao prvak sveta godinu dana kasnije, otkrio je zbog čega ne veruje da bi ta selekcija na predstojećem Mundijalu mogla da ponovi uspeh od pre osam godina.
Švajnštajger: Francuska favorit u Kataru, oko Nemačke imam velikih pitanjaGetty © Clive Rose

Bliži se početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a jedna od selekcija koja uvek spada u najuži krug favorita za najveći uspeh jeste Nemačka. Ipak, nekadašnji reprezentativac ove zemlje i bivši prvak sveta, Bastijan Švajnštajger nije ubeđen da bi Nemci mogli da naprave tako značajan rezultat u Kataru.

Legenda Bajern Minhena i suprug bivše teniserke Ane Ivanović kaže da je za njega Francuska prvi favorit da osvoji titulu i tako odbrani trofej prvaka sveta.

"Rekao bih Francuska. Imaju najkvalitetnije igrače i najbolji miks u timu. Ako su svi u formi, ako Pol Pogba bude na raspolaganju, oni su najveći favoriti. Pogledajte samo Kilijana Mbapea. To je radost, on je fantastičan igrač. Ali ovaj francuski tim takođe ima iskustvo zajedničke igre na velikom turniru. Trener Didije Dešan tačno zna šta može da traži od igrača na terenu", počeo je Švajnštajger u intervjuu za "Dojče vele".

Kako kaže, Nemci moraju još dosta da se dokažu da bi mogli da se bore za trofej.

"Za mene postoji veliki znak pitanja u vezi sa nemačkim timom. U stanju smo da pobedimo sve ostale ekipe, ali prečesto jednostavno nismo dosledni. To je kao talas, 60 minuta dobrog fudbala i onda su poslednjih 30 minuta loši. Borimo se protiv timova koji se dobro brane kao nedavno Mađarska u Ligi nacija. Ako ne obratite pažnju na tranziciju i kontranapade, gubite kontrolu nad igrom. Na Svetskom prvenstvu naša prva utakmica je protiv Japana i to bi moglo da se ponovi."

Popularni "Švajni" kaže da ima puno poverenje u selektora Hansija Flika, nekadašnjeg trenera Bajerna.

"Verujem u Hansija Flika. On zna šta treba da uradi. Više je reč o igračima i duhu. Još uvek imamo najboljeg golmana na svetu Manuela Nojera. A imamo i druge dobre igrače kao što je Džamal ​​Musijala. On je fantastičan. On ima mnogo kvaliteta u napadu koje ranije nismo imali. Ono čemu se zaista divim kod njega je to što radi i u defanzivi. Ako ostane u formi, on je naša najveća nada. On može postati igrač turnira."

Na kraju, Švajnštajger je analizirao i šta to nedostaje Nemačkoj da bi mogla da se nada velikom uspehu u Kataru.

"Nedostaje nam pravi napadač. Bilo bi dobro da imamo pravu devetku. Možda imamo problema i kada su u pitanju bekovi. Ali Hansi to zna i pokušava da pronađe rešenja. Na kraju krajeva, nije važno koji sistem igrate. Važno je da li kao igrači na terenu razumete šta morate da uradite u određenim trenucima, posebno kada se igra odvija nepovoljno po ekipu. Kakva je reakcija? Možemo li se vratiti u igru? Za mene je važno, da pokažemo takozvane nemačke vrline: da trčimo, da se borimo. To je ono zbog čega nas poštuju u drugim zemljama. Tim mora to zaista da pokaže i opet pridobije ljude u Nemačkoj", rekao je Švajnštajger.

image