Počinje Završni turnir u Torinu, Đoković napada Federerov rekord

Završni turnir u Torinu, takmičenje osmorice najboljih tenisera u sezoni, počinje mečevima zelene grupe i trajaće sledećih osam dana. Titulu neće braniti Aleksander Zverev koji je zbog povrede propustio čitavu drugu polovinu godine.

Kasper Rud i Feliks Ože-Alijasim od 15 časova će izaći na teren dvorane "Pala Alpitur" i time otvoriti ovogodišnje izdanje, koje bi moglo da uđe u istoriju "belog sporta". Posle njih, od 21.00 sastaju se Rafael Nadal i Tejlor Fric.

Na takmičenju nema prvog igrača na ATP rang-listi Karlos Alkaraza, koji je doživeo neugodnu povredu pre nekoliko dana na mastersu u Parizu, ali će sve oči biti uprte u Novaka Đokovića.

Đoković, koji će na teren u ponedeljak (21.00), obezbedio je plasman na Završni turnir iako iza sebe ima poprilično turbulentnu sezonu.

Pokušao je da je započne u Melburnu gde bi jurio jubilarni, deseti pehar, ali je nakon pritvora i sudskih postupaka zbog činjenice da nije vakcinisan, deportovan iz Australije.

Stav da se ne vakciniše koštao ga je nastupa i na drugim velikim turnirima, pa je pored Australijan opena, propustio Ju-Es open i četiri mastersa, dok na Vimbldonu, koji je osvojio, nije bilo bodova.

Iako su neki, poput Kamerona Norija, pokušali da ospore njegovo učešće u Torinu, Novak je uspeo da sakupi dovoljan broj bodova da se nađe među osmoricom najboljih, bez obzira što je mogao da ima prednost zbog osvojenog grend slema.

Uprkos tome da je fokus na ono što predstoji, jasno je da najboljeg srpskog sportistu tek očekuje veliki napredak u 2023. jer će, u slučaju da mu odobre put u Australiju, imati 10.000 bodova koje ne mora da brani.

Đoković će 15. put učestvovati na Završnom turniru i do sada je osvojio pet titula. Po tom parametru je na deobi druge pozicije sa Ivanom Lendlom i Pitom Samprasom. Jedini bolji od njega je penzionisani Rodžer Federer sa šest trofeja.

Međutim, već neko vreme nije imao sreće na ovom turniru, poslednji put je kao pobednik izašao 2015. godine zbog čega će sigurno jarko želeti da ponovo podigne ovaj važan pehar.

"Bio bi savršeni kraj sezone da osvojim turnir u Torinu. Međutim, dug je put do toga. Duga je nedelja, pošto moram makar po jednom da igram sa najboljim igračima sveta. Imam iskustva igranja na ovom turniru i nadam se da će mi to pomoći da ostvarim dobar rezultat", rekao je Đoković.

Žrebom je odlučeno da će biti deo crvene grupe u kojoj su još Stefanos Cicipas, Danil Medvedev i Andrej Rubljov. Prvi meč imaće sa grčkim predstavnikom sa kojim se više puta sastajao u prethodnih nekoliko meseci.

"Igrali smo u finalu u Astani, u polufinalu u Parizu. Posebno je meč u Bersiju bio neizvestan. Znam da me čeka težak okršaj. Znao sam da ću na startu igrati ili sa Nadalom ili sa Cicipasom, još pre žreba, to mi je prvi put posle mnogo godina da ću igrati sa prvim ili drugim nosiocem već na startu."

Novak je postavljen za sedmog nosioca u Torinu i, kako sam kaže, i pre žreba mu je bilo jasno da će igrati sa jednim od prva dva nosioca. Retko kada u karijeri se nalazio u takvoj situaciji, ali je spreman da se bori za najviši plasman.

"Ne osećam se mladim kao ostali momci, mnogo je prošlo od mog prvog učešća. Mislim da sam u dobroj formi poslednjih meseci, osvojio sam većinu turnira koje sam igrao pre Torina. Moram da igram sa najboljima na svetu. Radujem se tome, imam iskustva u ovom formatu i nadam se da to može da mi posluži. Prošle sezone smo imali sjajnu posetu u Torinu. Italija je zemlja koja neguje kulturu sporta, a ja ću morati da budem na najvišem nivou od starta", zaključio je sedmi teniser sveta.

I Kasper Rud je svestan Novakove veličine, bez obzira što je tako "nisko" pozicioniran.

"Đoković je ove sezone igrao sjajno. Jednostavno nije imao sreće da situacijom u kojoj se našao. Nije mogao da dobije poene iako je osvojio Vimbldon, a nije mogao da uđe u mnoge zemlje, što je negativno uticalo na njegovu poziciju na listi. On će za mene uvek biti jedan od najboljih tenisera sveta, ako ne i najbolji i uvek će biti favorit na svakom turniru na kom se pojavi", naveo je Norvežanin.

Pre njih će u prvom meču crvene runde publika moći da gleda ruski derbi između Danila Medvedeva i Andreja Rubljova.

"Prilično težak žreb, ali i druga grupa je jaka – Kasper je igrao dva finala slema ove godine, Rafa je Rafa, a Feliks je vezao 16 pobeda. Mislim da je naša grupa izjednačena i da svi mogu da prođu – svako je pobedio svakoga u našoj grupi barem jednom, biće sjajnog tenisa", izjavio je Medvedev.

Pravila

Takmičenje u Torinu počinje u nedelju u 15 časova, učestvuju osmorica najboljih igrača u sezoni i podeljeni su u dve grupe. U crvenoj grupi su Novak Đoković, Stefanos Cicipas, Danil Medvedev i Andrej Rubljov, dok su u crvenoj Rafael Nadal, Kasper Rud, Feliks Ože-Alijasim i Tejlor Fric.

Igra se po raund-robin sistemu (svako sa svakim), a po dvojica najboljih i svake grupe prolazi u polufinale.

Mečevi zelene grupe biće igrani u nedelju, utorak i četvrtak, dok su oni u crvenoj na programu u ponedeljak, sredu i petak. Polufinala su u subotu, dok je veliko finale zakazano za nedelju.

Svaka pobeda u grupi donosi po 200 bodova, trijumf u polufinalu vrednuje se 400, dok finale donosi 500 poena. Ukupno, ako igrač osvoji Završni turnir bez poraza, može sakupiti 1.500 bodova.

Mogli bismo u samom finišu sezone da vidimo i smenu na teniskom tronu jer spomenuti Alkaraz ne učestvuje.

Pred početak Završnog turnira razlika između Alkaraza i Nadala je okruglo 1.000 bodova (6.820 naspram 5.820) i baš toliko je potrebno "biku sa Majorke" da ponovo bude prvi.

Da bi Rafa to uspeo, moraće da dobije sve mečeve do finala, a to je tačno hiljadu poena – po 200 u grupi i još 400 za pobedu u polufinalu.

Tada bi obojica imali isti broj bodova, a po pravilima ATP tura, u tom slučaju bolji je onaj teniser koji je osvojio više bodova na grend slemovima, a stariji Španac je sa dve titule uspešniji.

Ako Nadal izgubi meč u grupi, bilo jedan ili dva, moraće da osvoji titulu da bi se popeo na prvu poziciju na svetskoj rang-listi.

Porazom od Novaka Đokovića u polufinalu mastersa u Parizu, Stefanos Cicipas je izgubio gotovo svaku šansu da se prvi put nađe u borbi za teniski tron. Jedina, teoretska šansa da bude prvi jeste da Nadal izgubi sve mečeve, a on osvoji trofej bez poraza.

Završni turnir u Torinu na programu je od 13. do 21. novembra i igra se za nagradni fond od 14.750.000 dolara.