Novak otkrio zašto se oseća kao mačka i kako Ivanišević pokušava da ga motiviše

Najbolji teniser sveta govorio o odnosu sa trenerom, ali i osećaju koji ima kada se takmiči na najvišem nivou

Novak Đoković je pred masters u Parizu govorio za "Jurosport" o dosadašnjim uspesima, ali i načinu na koji uspeva da ostane motivisan posle svega što je postigao u karijeri.

Đoković ima 36 godina, prvi je na svetu i ove sezone je potvrdio zvanje najvećeg igrača u istoriji "belog sporta" – GOAT.

"Ljudsko sam biće koje ima mane kao i svako drugo", počeo je Đoković.

Istakao je da je blagosloven dugom i uspešnom karijerom, ali da je njegov trener Goran Ivanišević u pravu kada kaže da mu je nekad neophodna dodatna doza motivacije.

"Mislim da mi je sada, u kasnijoj fazi karijere, potrebno možda i više motivacije nego što je to bio slučaj pre pet ili deset godina. Stvari su drugačije, moj život evoluira..."

Rekorder po broju grend slem trofeja ima dvoje dece – devetogodišnjeg Stefana i šestogodišnju Taru.

"To su neka osećanja sa kojima se nosim i koje moram da 'progutam' kada putujem. Slama mi srce svaki put kada moram da ih napustim. Tako da, kada putujem i idem negde, stvarno želim da pobedim. Želim da mi se to putovanje isplati."

Zbog toga je važna uloga tima na čijem čelu je legendarni "Zec".

"Goran i ostatak time pokušavaju da pronađu nove načine da me motivišu. Nisu bili baš uspešni do sada, ali se trude", rekao je svetski "broj 1" u šali, a onda se uozbiljio:

"Dobro se zabavljamo, odlični smo prijatelji. Imamo profesionalnu saradnju, ali ga volim kao osobu i on je jedan od igrača na koje sam se ugledao dok sam odrastao. Dolazi iz komšijske zemlje, pričamo istim jezikom, što stvari dodatno čini lakšim."

I u toj situaciji postoje poteškoće...

"Problem koji imamo, zbog uspeha srpskih i hrvatskih igrača u poslednjih 30 godina i više, jeste da smo se, nažalost, našli u situaciji da većina sudija razume naše psovke. Moramo da malo improvizujemo, koristimo sleng, kreiramo nove reči, ali kad ste iznervirani, ne razmišljate mnogo o kreativnosti."

Intervju je davao u jakni na kojoj je, pored znaka "Lakost", bio i broj 24, koji predstavlja broj pehara na najvećim turnirima. Da li možda razmišlja o novoj, sa brojem 25?

"Dobio sam instrukcije da ništa ne govorim", ponovo se nasmejao.

"To je divan problem koji čovek može da ima. Ako broj 25 dođe sada u januaru, bilo bi fantastično."
Srećan sam sa 24 trofeja, ali ljudi u mojoj zemlji sada govore: 'Zašto ne ideš do 25 ili 30?' Odgovaram im da bi bilo sjajno kada bi to bilo tako lako."

Za kraj, prokomentarisao je i opservaciju novinarke da, kada on igra, osvajanje grend slemova stvarno izgleda veoma lako.

"Ne znam kako izgleda, ali znam kakav je osećaj. Stvarno morate sve da zaradite. Nekada se osetim kao mačka sa devet života. Kada god igram na grend slemu, izgubim jedan život", zaključio je Đoković.