Piksi pred Katar: Važno je kako predstavljamo Srbiju, svima ćemo biti problem

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, u poslednjem obraćanju srpskim medijima pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Katar, izjavio je da će "orlovi" svakom protivniku predstavljati problem, kao i da je bitan način na koji će reprezentacija predstavljati zemlju.

"Danas je tačno godinu dana od utakmice sa Portugalom. Odigrali smo utakmicu koja nam je donela sve ovo zbog čega moramo biti ponosni. Uradili smo fantastičnu stvar, postigli veliki uspeh da se nađemo na Svetskom prvenstvu u Kataru, među 32 ekipe na svetu. Dodatno daje na važnosti rezultat koji je Srbija napravila tokom kvalifikacija", rekao je selektor Stojković.

"Na širem spisku je bilo 35 igrača. Izbor sadašnjih 26 nije nagrada, već zasluga za ono što su uradili tokom kvalifikacija: zbog rezultata, zbog profesionalnog odnosa, stvaranja harmonične atmosfere, kao i kvaliteta sa kojim su došli. Ali ni igračima koji nisu na sadašnjem spisku nisu zatvorena vrata, jer i oni su kvalitetni igrači koji će moći da igraju u budućnosti.

Piksi je dodao da mu je žao što je bio limitiran brojem igrača koje je mogao da pozove.

"Bili smo limitirani brojem igrača i neko je morao da otpadne, a spisak je došao iz logičanog sleda događaja. Sastavljen je hladne glave, čistih misli, bez pritiska i u dogovoru sa sportskim sektorom. Imena koja su na spisku zaslužuju da se nađu na Svetskom prvenstvu, a lično mi je žao što na njemu nisu i ostali, sa prvog spiska. Da je do mene, ja bih ih sve poveo", dodao je Piksi.

"Kako kaže pesma Aleksandre Prijović..."

Selektor je govorio o zdravstvenom stanju njegovih izabranika.

"Nijedan trener ne voli kad mu igrači odsustvuju zbog povrede. Igrači su duži period van tima, ali čvrsto verujem da će biti spremni,  radi se na tome. Ima pesma od Aleksandre Prijović, nije kome je rečeno, već kome je suđeno. Nadam se da će biti sve u redu, ali i ako ne bude, naći će se rešenje, zato sam ja ovde. Sasvim spokojno i spremno odlazimo u Katar, da pokažemo da Srbija ima kvalitet i da može da odigra kako želi."

"Družiću se u narednim danima više sa doktorima, nego sa igračima. Igrače još nisam video, nadam se da su obavešteni da je danas okupljanje i da će doći. Imali su do sinoć utakmice, ima sitnih problema, ali ima vremena do prve utakmice. Utakmica sa Bahreinom je potpuno nebitna, pričam za utakmice grupne faze. Srbija će izlaziti na teren u najjačem mogućem sastavu, a videćemo koji će to biti. Mentalitet naših igrača, pogotovo Mitrovića i Vlahovića, kaže da će dati sve od sebe da budu na raspolaganju."

Velika očekivanja - očekivana

"Mi smo u proteklih godinu i po dana, govorili i pokazivali da je fudbal koji smo želeli da igramo, pokazao rezultate. Ne odričem se igrača da bih nekog zadovoljio, da bih pravio balans i da bih stvarao mir u kući. Igraćemo najbolje što možemo, u kom sistemu, ne znam, to je suludo sada pričati. Statistike me ne interesuju previše, potrebne su da ih imamo, ali ne odlučuju. Verujem najviše svojih očima i šta vidim, tako ćemo igrati, menjati i nastupati."

"Velika očekivanja su normalna i očekivana. Igrači su svesni odgovornosti, kao i moj stručni štab. Idemo rasterećeno u Katar. U strahovito jakoj konkurenciji, sa stilom smo napravili veliki rezultat. Ne volim nepotrebnu gordost, a volim potrebnu skromnost. To je ono čime se vodim, tako živim, moja porodica tako živi, tako i radim. Rezultati će doći, ili neće doći, ali se moraju zaslužiti. Idemo skromno u Katar, kao što smo u Portugal skromno otišli, bez pompe, bez herojskih pesama. Upravo tako ponašanje i ovoga puta želim da vidim, a nema sumnje da ćemo, što se tiče motivacije i šanse koja nam se pruža, da pokažemo naš talenat najbolje što možemo. Uz korekcije u taktičkim stvarima, trenersku pratnju, ideje koje tražim da igrači sprovedu.

Šta je čovek bez vere?

"Pokazaćemo da Srbija zna da igra fudbal, bez obzira na protivnika. Imamo tešku grupu, možda i najtežu. Očekivanja su velika i treba da budu, ali mi smo grupa ljudi koji trezveno, mirno i spokojno dočekuju Svetsko prvenstvo. Nemojte da izgubite iz vida da ćemo svima napraviti problem."

"Priča se da sada postoje nove socijalne norme po kojima mora da se igra. Mora samo  da se umre jednog dana, to govorim i mojim igračima. Ovo Svetsko prvenstvo je nagrada za ono što su igrači uradili, za sve što su pokazali na perfektan način. Govorili smo da ćemo srušiti Portugal i uspeli smo u tome. Vera mora da postoji, morate da verujete, jer ne znam šta je čovek bez vere. Da biste prešli u sledeću fazu morate da je zaslužite. Pobeda je jako važna, svakoga koga pitate o tome reći će: važno je samo da pobedimo... Jeste, ali meni je bitno kako pobeđujemo, važan mi je stil, način na koji pobeđujemo. Važno je kako predstavljamo Srbiju", zaključio je Piksi.

Fudbaleri Srbije okupiće se u ponedeljak popodne u sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi.

Već u utorak putuje se za Bahrein, gde će se "orlovi" prilagoditi i aklimatizovati, te odigrati i prijateljsku utakmicu protiv selekcije Bahreina.

U nedelju, 19. novembra, pet dana pred prvi meč u grupi, Srbija putuje za Katar.

U okviru grupe H, protivnici izabranika Dragana Stojkovića biće Brazil, Kamerun i Švajcarska.