Partizan srušio Zvezdu drugi put u pet dana: Derbi rešen na krilima Kaminskog, umalo pala "stotka"

Nakon trijumfa u Evroligi, crno-beli su najvećeg rivala savladali i u "večitom" derbiju u okviru ABA lige

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu 98:87 u utakmici 5. kola ABA lige, što je njihov drugi trijumf nad "večitim" rivalom u razmaku od samo pet dana.

Ekipa Željka Obradovića je u četvrtak slavila 88:86 u Evroligi, a ovoga puta je pobeda bila još ubedljivija.

Najzaslužniji za to bio je američki centar Frenk Kaminski, koji je sa 22 poena odigrao najbolji meč od dolaska u Partizan. Meč u korist crno-belih presudila druga četvrtina.

Nakon odličnog početka Zvezde i prednosti od osam poena posle prve četvrtine, Obradovićeva ekipa je zaigrala daleko bolje i u napadu i u odbrani, napravivši čak 19 poena razlike u tih 10 minuta igre.

Upravo na bazi te prednosti stečene u prvih 20 minuta, Partizan je održavao povoljan rezultat, a najveća prednost u jednom trenutku iznosila je 18 poena. Uspela je Zvezda da se vrati i na šest poena zaostatka, u jednom trenutku učini meč značajno dramatičnijim.

Ipak, za više od toga nisu imali snage. Aleksa Avramović je sa dve ukradene lopte i važnim poenima, kojih je na kraju imao ukupno 15, uspeo da napravi novu lepu razliku za crno-bele.

Zek Ledej je u finišu pogodio trojku koja je zapečatila sudbinu Zvezde, pa je meč okončao sa 13 poena, dok su u Partizanu dvocifreni bili i Pi-Džej Doužer sa 12 i Danilo Anđušić sa 11 poena.

U redovima Zvezde je Šabaz Nejpir bio najbolji sa 23 poena, ali nije imao dovoljno dobru podršku. Rokas Gedraitis je uz 13 poena imao i šest skokova, Luka Mitrović je dodao 12, a po 10 poena su ubacili Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj.

I Partizan i Zvezda sada u ABA ligi imaju skor 4-1. Crno-bele u petak u Evroligi očekuje meč protiv Baskonije, dok će crveno-beli dan ranije ugostiti Bajern iz Minhena.

30. okt 2023 • 22:17

Gotovo je - Partizan je pobedio 98:87

Druga pobeda Partizana nad Zvezdom u razmaku od pet dana čime su naneli crveno-belima i prvi poraz u ABA ligi ove sezone.

39' - Ledej vraća na "plus 10"!

Možda i trojka za pobedu Zeka Ledeja, koji podiže na 94:84 za Partizan pogotkom iz ugla. Nekoliko sjajnih ukradenih lopti je prethodno uspeo da uzme Aleksa Avramović, uz par važnih pogodaka na drugoj strani.

Zvezda ima još 1:34 do kraja susreta da se nekako spasi.

36' - Partizan vodi 85:78

Obradović traži tajm-aut na oko četiri minuta do kraja susreta. Partizan ima sedam poena prednosti nakon serije postignutih poena sa linije slobodnih bacanja na obe strane.

34' - Zvezda smanjuje na "minus 6"

Nova trojka Jaga Mateusa i to je 82:76, to je treća trojka crveno-belih u poslednjoj četvrtini. Već su ubacili 13 poena i polako smanjuju zaostatak pa je izvesno da nas očekuje neizvesna završnica.

Kraj treće četvrtine - 72:63 za Partizan

Partizan ima devet poena prednosti pred poslednjih 10 minuta. Bilo je i 18 poena prednosti u jednom trenutku, ali od tada je Zvezda uspela da napravi seriju 11:0.

Slabo su crno-beli odigrali poslednja tri i po minuta, u kojima su postigli mršava četiri poena, pa ova deonica pripada Zvezdi 27:25.

28' - Zvezda smanjuje na 12 poena zaostatka

Posle serije Zvezde 5:0 i ubačene trojke Nejpira, odmah Obradovića prekida to tajm-autom. Partizan ima 68:56, išlo je to i do 18 poena prednosti u jednom trenutku. Dosta otvorena igra u trećoj četvrtini, dosta poena iz bržih napada.

23' - Partizan jako počinje i treću četvrtinu (56:39)

Odmah Sferopulos, posle samo nešto više od dva minuta, mora da zove tajm-aut. Jer Partizan je ubacio tri trojke na početku drugog poluvremena - jednu Anđušić, jednu Avramović i jednu Smailagić.

Zato je prednost već otišla na 17 poena u korist tima Željka Obradovića.

Kraj prvog poluvremena - Partizan vodi 47:36!

Surova druga četvrtina Partizana - stegli su u odbrani sve i primili samo 11 poena, a ubacili čak 30 na drugoj strani. Tako su od "minus osam" stigli do "plus 11" poena razlike.

Zvezda je bolje počela, ali posle toga ih je Partizan "oduvao". Kaminski na 11 poena i dalje, ali dosta poena doneli su Doužer i Ledej (po sedam), Avramović (šest) i Anđupić (pet).

Problem za goste su i veliki broj izgubljenih lopti, dok je u Partizanu u drugih 10 minuta timska igra izgledala dosta bolje.

17' - Avramović tera Sferopulosa da zove tajm-aut

Sjajan prodor Alekse Avramovića i zakucavanje kojim Partizan stiže do 35:32. Odlično igra Partizan u odbrani u ovoj četvrtini, rezultat u ovom delu igre je 18:7 za crno-bele.

Uz to, Kaminski muči Zvezdu sa već 11 ubačenih poena.

13' - Partizan opet u seriji (24:25)

Bilo je osam razlike posle prvih 10 minuta, a posle Trifunovićevog zicera, serija je 7:0 i smanjen je zaostatak na samo jedan poen. Prethodno je Ledej lepo pogodio za tri poena iz ugla.

Kraj prve četvrtine - 25:17 za Zvezdu

Crveno-beli otvaraju meč sa osam poena razlike. Dosta efikasno su odigrali do sada, kaznivši greške u odbrani Partizana.

Gedraitis sa osam i Bolomboj sa šest poena predvode goste, dok su u Partizanu najefikasniji bili Anđušić sa pet, odnosno Smailagić i Kaminski sa po četiri poena.

Serija Zvezde 10:0

Prvo je Teodosić pogodio trojku, a onda u tranziciji i Jago pogađa na isti način, pa je Zvezda stigla do 21:11, odgovorivši još većom serijom na onu seriju crno-belih.

5' - Partizan uzvraća za 11:11

Trojka Anđušića donosi seriju Partizana 7:0. To je odlična reakcija nakon tajm-auta Obradovića, videli smo i jedno atraktivno zakucavanje Kaminskog.

3' - Bolji početak Zvezde (4:11)

Posle tačno tri minuta igre, Zvezda ima sedam poena prednosti. Dosta ranjivo Partizan za sada izgleda u reketu, kažnjavaju to i Bolomboj i Mitrović lakim poenima.

Počeo je meč!

Prvi napad u "Štark areni" imaju igrači Zvezde.

Ovo su startne petorke

Za Partizan meč počinju Jaramaz, Anđušić, Ledej, Kaminski i Naneli

U timu Zvezde na parketu su Davidovac, Gedraitis, Mitrović, Nejpir i Bolomboj