Kalkulacije za ulazak u istoriju: Svaki scenario da Novak godinu završi na prvom mestu

Porazom mladog Španca već na startu mastersa u Parizu trka za svetski tron gotovo je rešena, ali i dalje postoji matematička šansa da na istom smeni Novaka Đokovića

Karlos Alkaraz je na iznenađenje čitavog sveta završio učešće u drugoj rundi poslednjeg mastersa u sezoni i time se maltene oprostio od prvog mesta na ATP rang-listi. Veliku uslugu Novaku Đokoviću učinio je jedan Rus – Roman Safijulin je razbio Karlitosa rezultatom 6:3, 6:4.

Momak iz Mursije priznao je da fizički nije najspremniji za završnicu sezone, ali je više puta isticao da mu je velika želja da godinu završi na prvom mestu i da na "svakom treningu razmišlja o Đokoviću".

Njih dvojica su čak i trenirali zajedno u nekoliko navrata u "Bersiju", ali to Špancu nije bilo dovoljno za bolji rezultat.

S obzirom na to da, pred poslednja dva takmičenja u sezoni (masters u Parizu i Završni turnir u Torinu), ostaju bodovi samo sa "rejs" liste (bodovi zarađeni sa turnira u aktuelnoj sezoni), Alkaraz je u prestonici Francuske uspeo da zaradi samo deset.

Toliko je pripalo i Novaku, jer su obojica bili slobodni u prvoj rundi, pa je Karlitos ostao na 8.455 bodova, okruglo 500 manje od najvećeg rivala (8.955). Matematika je jasna – osvajaču 24 grend slema neophodno je da osvoji najmanje 1.000 bodova od mogućih 2.490 i uopšte neće morati da razmišlja o protivniku.

To znači da, ukoliko bi Srbin došao do pehara u Parizu, što bi mu bio sedmi na ovom turniru, bila bi mu dovoljna samo jedna pobeda u Torinu da obezbedi prvu poziciju na kraju godine.

Ako skupi manje od "hiljadarke", opet bi bio blizu, ali bi zavisio i od učinka Alkaraza.

Na jedan mali korak smo od toga da Beograđanin po osmi put okonča kalendarsku godinu kao najbolji na svetu. On je već apsolutni vlasnik rekorda sa sedam takvih godina, ispred Pita Samprasa (šest).

Posle neočekivanog razvoja događaja, zagarantovano mu je da na čelu ATP karavana provede 399 sedmica, pa ako je spomenuti korak u prethodnoj rečenici mali, onaj do novog rekorda i ulaska u besmrtnost još je manji.

Međutim, koliko god da je blizu još jedne potvrde da je najveći igrač svih vremena (GOAT), postoji matematička šansa da se to ne desi. Ona je izuzetno mala, ali postoji.

Nekoliko je scenarija po kojima bi Alkaraz ipak mogao da mu preotme tron, ali nijedan od njih ne deluje realan. Prvo zbog ogromnog kvaliteta koji Novak poseduje, drugo zbog činjenice da svaki turnir na kojem učestvuje želi da osvoji.

Zbog toga smo, u zavisnosti od njegovog učinka u Parizu, izdvojili svaku mogućnost i ono što mu je potrebno da ponovo ispiše stranice istorije.

Ukoliko Đoković izgubi u drugom kolu Pariza – 8.955 bodova

*U tom slučaju bi njih dvojica bili izjednačeni po broju bodova, ali bi Novak bio prvi jer ima više sa najvećih turnira – grend slemova, mastersa i Završnog turnira. Trenutna prednost je na strani srpskog igrača – 8.470:6.715.

Ukoliko Đoković završi učešće u trećem kolu Pariza – 9.035 bodova

Ukoliko Đoković završi učešće u četvrtfinalu Pariza – 9.125 bodova

Ukoliko Đoković završi učešće u polufinalu Pariza – 9.305 bodova

Ukoliko Đoković izgubi u finalu Pariza – 9.545 bodova

Ukoliko Đoković osvoji titulu u Parizu – 9.945 bodova

Ako Đoković uspe da sačuva prvu poziciju i posle Završnog turnira u Torinu, on će 400. nedelju započeti već dan kasnije, 20. novembra.

Ali to znači da će i u 2024. godinu ući kao najbolji teniser sveta. Stoga bi bio osiguran na prvom mestu još mesec i po dana, tj. stigao bi do najmanje 406 sedmica na vrhu ATP rang-liste.

I, ako ćemo iskreno, sve drugo u godini u kojoj je osvojio tri grend slema i na četvrtom stigao do finala, bila bi velika sportska nepravda.