Slučaj Baharove Zvezde: Neuspeli eksperiment ili nerealna očekivanja

Da li, zaista, postoji razlog za brigu i nezadovoljstvo u Ljutice Bogdana?

Često fudbal na ovim prostorima donosi razočaranja, a prečesto su ona proizvod nerealnih očekivanja i maštanja. Da li se, možda, upravo to sada događa sa Crvenom zvezdom, ili je razočaranost navijača potpuno opravdana?

Nakon remija sa TSC-om, navijači su oterali ekipu u tunel, a zatim razgovarali sa trenerom Barakom Baharom i igračima.

Upravni odbor je održao hitnu sednicu, što je dramu u Ljutice Bogdana podiglo na najviši nivo.

Da li je situacija u Ljutice Bogdana zaista dramatična ili je možda sportska javnost prestroga prema Izraelcu i njegovom timu.

Argumenata ima na obe strane.

A ko je kriv za takvu situaciju? 

Pa, kao i uvek, svi pomalo.

Bahar, čudotvorac i specijalista za Ligu šampiona

Izraelski stručnjak je u Beograd stigao kao čovek za Ligu šampiona.

Tako je najavljen i čitava pompa koja je pratila njegov dolazak je obećavala spektakl, zbog čega su očekivanja podignuta na najviši nivo.

Kada su bleda izdanja i neubedljive partije ugasile euforiju i dopustile nešto realističniji pogled na "Marakanu", dolazi se do razbijanja tog mita i činjenice da Bahar jeste igrao u elitnom takmičenju sa Makabijem iz Haife (prve posle 13 godina), ali da ni on nema previše iskustva u Ligi šampiona.

Narativ koji je kreiran njegovim dolaskom sada dolazi na naplatu. 

Najskuplji tim u istoriji Crvene zvezde mora da donese rezultat

Kada uložite ogroman novac, očekujete rezultate odmah. Bez opravdanja, bez alibija – želite samo rezultat.

Danas, tim Crvene zvezde vredi 73,73 miliona evra, kaže specijalizovani sajt "Transfermarkt".

Za ovdašnje prilike to je neverovatna suma i sasvim je očekivano da se očekuje od najskupljeg tima Crvene zvezde u istoriji kluba da isporuči željeni rezultat.

Ambiciozan projekat čelnika Zvezde – da od kluba naprave redovnog učesnika Lige šampiona, koji će puniti stadione i dovoditi najveće evropske ekipe u Beograd sa kojima će se ravnopravno nositi – ne može da zaživi preko noći.

Za kompletnu rekonstrukciju je potrebno vreme

Crvena zvezda je u novu sezonu ušla potpuno drugačija. Novi trener, novi igrači, nova filozofija i novo lice.

Da bi se sve uklopilo i "naleglo" potrebno je vreme. 

U klubu kakav je Crvena zvezda (pogotovo u poslednjih nekoliko godina), vreme je jedini resurs koji nije potrošan.

Svestan je toga i Barak Bahar, svesni su i u upravi, a svesna je i armija navijača. Ali teško je uvek racionalno rasuđivati kada je reč o klubu veličine Crvene zvezde.

Bahar je odmah promenio kapitena i golmana, pa umesto Milana Borjana doveo sunarodnika Omrija Glazera.

Stigli su i Šerif Ndiaje, Uroš Kabić, Žan-Filip Kraso, Piter Olajinka, Marko Stamenić, Edmund Ado, Naser Điga, a vratio se i Miloš Degenek.

Za kraj prelaznog roka, stigao je Hvang In Bom iz Olimpijakosa kao najskuplji igrač u istoriji Zvezde, za 5,5 miliona evra.

Opet, druga strana medalje pokazuje da je najskuplji igrač stigao usred septembra – nakon priprema, kada je počelo takmičenje u Superligi, a svega nekoliko dana pred meč sa Mančester sitijem.

"Dosta više eksperimentisanja"

Posle uvodnih 11 pobeda, Zvezda je zaređala nekoliko neubedljivih igara, a navijači smatraju da su glavni problemi "eksperimentisanje" i uigravanje ekipe za Ligu šampiona, na uštrb domaćeg prvenstva.

U tome ima istine, pošto Bahar od početka mnogo menja – igrače, pozicije, formaciju...

Ali, istovremeno, u vatru baca i mlade Zvezdine nade – Jovana Mijatovića, Kostu Nedeljkovića i Jovana Šljivića, a sve više minuta dobija i novopečeni reprezentativac Vladimir Lučić.

Mora se uzeti u obzir i hrabrost Izraelca da pomogne mladim srpskim talentima da se izgrade.

Savršeni rezultati na pripremama i direktan plasman u Ligu šampiona

Crveno-beli sada, delom, plaćaju i cenu savršenih rezultata na pripremama.

Padali su redom selekcija Užica (3:1), Borac iz Banjaluke (2:0), Zenit (2:1), Nefči (4:0), Fenerbahče (3:1), TSC (3:0) i na kraju, utakmica koja je podigla euforiju i lansirala očekivanja u stratosferu – ubedljiva pobeda nad Fjorentinom (5:0).

Bahar se nije dao u to kolo. Nije dopustio da ga ponese pobednički talas, već je nakon utakmice sa "violom" odmah krenuo da spušta loptu i govori kako još mora da se radi i kako ekipa mora da napreduje.

Mnogi su, za razliku od njega, dopustili da ih euforija ponese, zbog čega sada svaki kiks crveno-belih izgleda kao fleka na košulji koja se ne može skinuti.

Direktan plasman u Ligu šampiona, prvi u istoriji, dodatno je podgrejao tribine i crveno-belu javnost.

Zvezda bez srećne zvezde na žrebu za grupnu fazu

Ipak, žreb za Ligu šampiona nikako nije bio milostiv prema klubu iz Ljutice Bogdana.

Najbolja ekipa na svetu – Mančester siti; borbeni, kvalitetni i dobro pojačan Lajpcig; uz sasvim solidnu ekipu iz Švajcarske – Jang Bojs.

Čim je obavljen žreb u Nionu bilo je jasno da će se Zvezda boriti za treće mesto koje vodi u Ligu Evrope, ali su mnogi pomislili – upravo nošeni sjajnim rezultatima u prethodnom periodu, konstantnim uspehom na domaćoj sceni, ali i narativom koji se stvarao oko Zvezde – da crveno-beli mogu ozbiljno da se nose sa daleko jačim i skupljim ekipama, koje su godinama na okupu.

A to je, zaista, u ovom trenutku, nerealno.

Ogromna je razlika u kvalitetu između Zvezde i Sitija ili Zvezde i Lajpciga. Zvezda se na momente dobro držala i u Mančesteru i u Nemačkoj, ali kada bi protivnici dodali gas, lako su došli do pobede.

Može li Baharova Zvezda zasijati?

Sa Barakom Baharom na klupi, Zvezda je odigrala 23 utakmice. Crveno-beli su pobedili 17 puta, na dva meča su remizirali, a četiri utakmice izgubili. U 12 mečeva u domaćem šampionatu primili su čak 11 pogodaka, što je previše za ovakav tim sa ovakvim očekivanjima

Od ta četiri poraza, dva su bila očekivana – u Ligi šampiona, na gostujućim terenima, od Mančester sitija i Lajpciga.

Ukupna gol-razlika aktuelnog šampiona je 40:18, pa je jasno da ovaj tim ume da postiže golove, ali isto tako ih vrlo lako prima. Mreža se tresla 18 puta na 16 utakmica (više od jednog u proseku), uprkos činjenici da je Glazer u mnogim susretima bio najbolji pojedinac.

Svestan je Izraelac svih nedostataka – govorio je da njegov tim mora da igra jednostavnije, da mora da koristi više prilika, da je neophodno smanjiti broj grešaka u defanzivi. Govorio je o manama svog tima i nakon 11. uzastopnog trijumfa.

Crvena zvezda je posle deset godina izgubila dve utakmice u početnih sedam kola šampionata, što se dogodilo na startu sezone 2013/14, kad je na klupi bio Slaviša Stojanović.

Bez obzira na slab početak, Stojanović je uspeo Crvenu zvezdu da dovede te sezone do titule i prekine dominaciju Partizana, što, opet, govori da situacija, ipak, i nije toliko dramatična u ovom trenutku.

Zaključak koji se može izvesti jeste da situacija nije ni izbliza dramatična koliko ovih dana izgleda u javnosti. Baš kao što je i cela priča oko Baharovog dolaska, najskupljeg tima, najskupljeg igrača i velikih planova koji će oživeti preko noći – predimenzionirana.

Veliko pitanje, zapravo, jedino relevantno – koliko će biti vremena za smirivanje situacije? Koliko će vremena imati Bahar, koliko uprava, a koliko navijači Crvene zvezde?