Sport

Đoković igra za 40 i 400: Istorija na talonu u Parizu, neka se pazi Dimitrov

Novak Đoković u nedelju u Parizu od 15.00 časova igra 58. masters finale u karijeri protiv Grigora Dimitrova
Đoković igra za 40 i 400: Istorija na talonu u Parizu, neka se pazi Dimitrov© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Nakon spektakularne pobede u subotu uveče protiv Andreja Rubljova, najbolji teniser sveta će se u nedelju boriti za ispisivanje novih stranica istorije tenisa.

Đoković je sada u fazi karijere kada više ne obara tuđe, već sopstvene rekorde, i to bi sada mogao da ponovo učini. Protiv Bugarina će pokušati da osvoji 40. masters titulu u karijeri, čime bi dodatno unapredio svoj rekord - prvi naredni igrač je Rafael Nadal sa 36 trofeja.

Ukoliko i 12. put pobedi Dimitrova u njihovom 13. okršaju, Đoković će gotovo obezbediti završetak 2023. godine na prvom mestu ATP liste, pošto će mu u tom slučaju biti dovoljno da upiše samo jednu pobedu na Završnom mastersu u Torinu, ili da Karlos Alkaraz upiše makar jedan poraz.

To bi značilo da bi Novak poboljšao sopstveni rekord po broju godina koje je završavao kao najbolji na svet sa sedam na osam, pošto je već ostavio iza sebe legendarnog Pita Samprasa sa šest takvih sezona.

Uz to bi praktično obezbedio i 400. sedmicu na vrhu ATP liste, koju može da dostigne već 20. novembra, dan posle finala Završnog mastersa u Torinu - u toj kategoriji je već više od dve godine najbolji, pošto je Rodžera Federera sa 310 nedelja ostavio daleko u prašini.

Između Đokovića i svih ovih rekorda stoji samo Grigor Dimitrov, koji na pobedu protiv Srbina čeka punih 10 godina.

image