Đokoviću ukinuta zabrana – može da igra na Australijan openu!

Najbolji srpski teniser će moći da nastupi na Australijan openu sledeće godine, pošto mu je ukinuta trogodišnja zabrana ulaska u zemlju nakon deportacije.

Đoković je u januaru deportovan iz Melburna i automatski je dobio zabranu ulaska, ali je ona podignuta i slobodan je da uđe u zemlju, prenosi tamošnji "Ejdž".

Australijski list koji je pomno pratio čitavu sagu oko Novaka u Melburnu objavio je da je federalna vlada ukinula zabranu i da će, posle godinu dana pauze, svetski "broj 7" moći da se vrati na omiljeni turnir.

Podsetimo, devetostruki šampion na prvom grend slemu je deportovan jer je tadašnji ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio svoje diskreciono pravo i ukinuo mu dozvolu koju je Đoković dobio sudskim putem.

On je prethodno stigaon u Australiju kao nevakcinisan, ali sa važećim medicinskim izuzećem koje je potom potvrdio i sud države Viktorije.

Sve vreme tokom procesa bio je zadržan u imigracionom pritvoru.

Hok je svoju odluku obrazložio da je "radio u javnom interesu", jer je postojala "bojazan da će se rasplamsati antivakserski pokret u Australiji ukoliko bi se Đokoviću dozvolio ostanak u zemlji".

Ponovio je da je "vlada snažno posvećena zaštiti australijskih granica, posebno tokom pandemije kovida 19".

Međutim, administracija se u međuvremenu promenila i izvori bliski vlasti, koji nisu želeli da se javno oglašavaju, potvrdili su za "Ejdž" da je novi ministar imigracija Andrju Džajls ukinuo zabranu i omogućio Novaku mogućnost da dobije vizu.

Ranije tokom dana direktor Australijan opena Kreg Tajli izjavio je da se nada da će Srbin moći da dođe i takmiči se na turniru.

"To sve zavisi od australijske vlade. Znam da Novak želi da dođe i takmiči se na Australijan openu", rekao je Tajli.

"Voli Australiju i ovde je imao najveće uspehe, ali tajming (obaveštenja o ukidanju zabrane) je na nekom drugom i mi ćemo reagovati ako se to desi."

I sam Novak je pre nekoliko sedmica izjavio da dobija "pozitivne znakove" o odluci vlasti da mu se dozvoli ulazak na teritoriju Australije.

Australijan open je na programu od 16. do 29. januara sledeće godine.