Sport

Pešić: Sjajno je kad igrači žele da igraju za reprezentaciju

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, nakon pobede nad selekcijom Turske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, izjavio je da je prezadovoljan odnosom njegovih izabranika prema nacionalnom dresu, kao i pružanom partijom u bitnom meču.

Srbija je u veoma neizvesnom meču, upisala bitnu pobedu nad Turskom, rezultatom 77:76.

"Bila je ovo jedna teška utakmica. Za njih je ovo bila odlučujuća i morali su da pobede. Nakon našeg trijumfa u Istanbulu, pa onda i u Beogradu, u prednosti smo. Nije bilo poštede. Imali smo ih da pobedimo i to smo uradili. Grupa je zaista fantastična. Imamo reprezentativce koji su se oslobodili. Svi koji su igrali bili su motivisani i sjajno je kada igrači žele da igraju za nacionalni tim", rekao je Pešić na konferenciji za medije nakon meča.

U par navrata, nakon pojedinih sudijskih odluka, selektori Srbije i Turske došli su u verbalni sukob tokom meča.

"Ne bih o Atamanu previše govorio, to je sastavni deo meča. Da je pobedio ne bi bio razočaran", rekao je selektor košarkaša Srbije.

Srbija je pobedom napravila krupan korak ka plasmanu na Mundobasket koji se igra naredne godine u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Pešić je istakao i značaj odlične podrške sa tribina.

"Ovde u dvorani Aleksandar Nikolić je poznato kada igraju večiti da je sjajna atmosfera, poput ove. Navijači su nas sjajno dočekali, dali nam vetar u leđa. Sećate se kada smo igrali protiv Letonije, pa je bilo svega nekoliko stotina gledalaca. Tada su se neki igrači pitali 'za koga mi igramo'. Sada su navijači prepoznali momenat kada nam je podrška potrebna. Hvala im, ovo je zajednička pobeda", dodao je Pešić.

Turska je imala napad za pobedu, ali su "orlovi" na odličan način zaustavili najboljeg strelca protivničke ekipe, Skotija Vilbekina.

"Baš sam Tarlaću rekao, nisam znao da li da pravimo faul, pa da imamo poslednji napad. Na terenu smo imali nisku petorku. Vratio sam Mitrovića kako bi mogao da preuzme. Uvek postoji neki rizik i bez rizika nema uspeha. Na terenu smo imali najbolje odbrambene igrače. Videli ste kada smo preuzeli sa Lučićem i to je bila fantastična odbrana."

Selektor Pešić izdvojio je partiju Dušana Ristića, koji je postigao izuzetno bitne trojke na utakmici. 

"Danas svi znaju sve, tako da nema mnogo tajni kada je skauting u pitanju, Ristić je pre dolaska u reprezentaciju ubacio u Endesa ligi 23 poena. Igranje u Španiji mu prija i radujemo se kada je tu. Iako je centar, vrlo je inteligentan jer zna da sakrije nedostatke, a da pokaže vrline", zaključio je Pešić.

image