Sport

Brojimo sitno: Đoković na korak do magičnog broja 400

Polako se približavamo dostignuću za koje je malo ko mislio da je moguće
Brojimo sitno: Đoković na korak do magičnog broja 400Getty © Dean Mouhtaropoulos

Novak Đoković započeo je 388. sedmicu na prvom mestu ATP rang-liste i sada mu sledi samo jedan, mali korak do magičnog broja 400.

Đoković je u nedelju osvojio masters u Parizu i tako potvrdio zvanje najboljeg tenisera današnjice, ali i svih vremena.

Ovajač 24 grend slema je sedmi put trijumfovao u "Bersiju", osvojio 97. pehar u karijeri i uvećao vođstvo nad prvim pratiocem Karlosom Alkarazom.

Novak sada ima 11.445 bodova, 2.990 više nego mladi Španac (8.455).

Poznato je već da mu je zagarantovana i 399. nedelja na čelu rang-liste, a kada mu budu skinuti bodovi za Završni turnir u Torinu koji počinje u nedelju, u odnosu na Karlitosa njegova prednost će iznositi 1.490 bodova.

To znači da će Srbinu biti potreban samo jedan trijumf u italijanskom gradu za potvrdu prve pozicije na kraju godine.

Čak i da ne uspe da ga ostvari, što je malo verovatno, Đoković će imati veliku šansu, pošto Alkarazu u tom slučaju jedino titula "radi posao".

Novak je veoma blizu da osmi put godinu završi kao najbolji, čime bi dodatno popravio sopstveni rekord. Njegov prvi pratilac je Pit Sampras koji je to učinio u šest navrata.

Završavanje godine na tronu znači i produžavanje rekorda, koji bi tada iznosio (najmanje) 406 sedmica.

Na trećoj poziciji na ATP rang-listi nalazi se Danil Medvedev iz Rusije, koji ima 7.200 bodova, ispred Janika Sinera (5.490).

Peto mesto zauzima još jedan Rus, u pitanju je Andrej Rubljov, dok prvih 10 kompletiraju Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Aleksander Zverev, Tejlor Fric i Kasper Rud.

Od ostalih srpskih tenisera, najbolje je plasiran Laslo Đere, koji je nakon minimalnog skoka 33. igrač sveta sa 1.285 bodova. Dušan Lajović je 13 mesta slabije plasiran od Đera, a u prvih 100 je Miomir Kecmanović – trenutno 56. na ATP rang-listi (905).

Poslednji turnir za najbolje igrače biće onaj u Torinu, koji je na programu od 12. do 19. novembra.

image