Sport

Revolucija u tenisu: Masters u Saudijskoj Arabiji stiže nedelju dana uoči Australijan opena

Čelnici Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) nalaze se u pregovorima sa Saudijskom Arabijom oko potencijalnog uvođenja novog masters turnira koji bi početkom 2025. godine mogao da se održi u toj zemlji
Revolucija u tenisu: Masters u Saudijskoj Arabiji stiže nedelju dana uoči Australijan openaGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Kako ekskluzivno saznaje britanski "Tajms", ATP ispituje opciju po kojoj bi mogao da ojača saradnju sa bogatim Saudijcima, a rezultat svega mogao bi da bude masters turnir samo sedam dana uoči početka Australijan opena.

Od 2025. godine, najbolji teniseri sveta poput Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza mogli bi da započnu sezonu u Rijadu, pre nego nekim australijskim gradovima poput Brizbejna ili Sidneja.

To će se dogoditi ako ATP potvrdi radikalnu promenu u kalendaru. Ova organizacija želi da od 2025. godine dobije veliku investiciju Saudijske Arabije i tako spreči potencijalan problem koja bi bogata zemlja mogla da im napravi ukoliko bi pokušala da stvori paralelnu tenisku organizaciju, poput one koja je napravljena u golfu.

ATP još uvek ništa ne komentariše, ali su Saudijci već dobili organizaciju "Nekst džen" turnira koji će se održavati u Džedi u narednih pet godina. Ako dođe do ove odluke, ATP kalendar mogao bi da izgleda daleko drugačije.

Prvo, uvođenje novog mastersa značilo bi da će ih u jednoj sezoni biti 10 umesto devet. Još važnije, ovo bi potpuno poremetilo tradicionalni početak sezone u Australiji. Potencijalni masters u Rijadu bi se završavao samo nedelju dana pre početka Australijan opena, što je problem za igrače jer je vremenska razlika između tog grada i Melburna čak osam sati.

Sve to moglo bi da negativno utiče na tenisere, koji bi već od starta sezone bili primorani na velike napore na različitim krajevima sveta, a treba uzeti u obzir da bi sve ovo i negativno uticalo na manje turnire iz serije ATP 250 koji se uoči Australijan opena tradicionalno održavaju na najmanjem kontinentu.

image