Sport

Poslanici Evropske unije Mundijal u Kataru nazvali "prvenstvom srama "

Na sednici parlamenta Evropske unije iznete su možda i najoštrije kritike do sada na račun održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru (20. novembar - 18. decembar) zbog povrede ljudskih prava. S druge strane, katarski ministar rada Ali bin Samikh Al Mar rekao je da je reč o političkoj propagandi protiv njegove zemlje.
Poslanici Evropske unije Mundijal u Kataru nazvali "prvenstvom srama "Getty © Catherine Ivill / Staff

Evropski poslanici, pre svih oni koji dolaze iz Nemačke, oštro su osudili organizaciju najvećeg fudbalskog takmičenja na ovakav način.

Hana Nojman, poslanica ispred nemačke Zelene partije, rekla je da je određeni napredak u ljudskim pravima zabeležen posle pritiska, ali da i dalje postoje mnogi problemi uključujući i naknadu za radnike.

Drugi nemački poslanik u Evropskom parlamentu, Ditmar Kester iz Socijaldemokratske partije, rekao je da neće gledati Svetsko prvenstvo, dok je Migel Urban Krespo iz Levica turnir nazvao "Svetskim prvenstvom srama" i podržao bojkot tog događaja.

Katar se suočava sa kritikama još od kada mu je dodeljen turnir 2010. Optužuje se za mito, korupciju, kršenje ljudskih prava – LGBT zajednice i žena, smrt 6.500 fizičkih radnika, neisplaćivanje zarada, kršenje slobode medija...

Katarski ministar Ali bin Samikh Al Mar je naveo da se netačne brojke navode o smrti radnika migranata i da su "neki mediji, nažalost, rekli da su katarski državljani gomila terorista". On je dodao da su takvi izveštaji "kampanja klevetanja" protiv Katara.

Španski poslanik u Evropskom parlamentu Hose Ramon Bauza Dijaz, bio je jedan od retkih poslanika koji je nešto pozitivno rekao o tom događaju, rekavši da je "Svetsko prvenstvo u Kataru dobar primer sportske diplomatije".

 

image