Sport

Spektakularni Novak preko Rubljova do polufinala u Torinu!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković ostvario je i drugu pobedu u Torinu i već sada obezbedio plasman u polufinale Završnog turnira.
Spektakularni Novak preko Rubljova do polufinala u Torinu!Getty © Matthew Stockman

Đoković je u meču crvene grupe pružio još jednu fantastičnu partiju i pobedio ruskog igrača Andreja Rubljova, rezultatom 6:4, 6:1.

Novak je bio na izuzetno visokom nivou i već može da razmišlja o protivniku u polufinalu. Ostvario je dva maksimalna trijumfa i u poslednjem kolu, koje je na programu u petak, biće mu dovoljan jedan set da overi prvu poziciju.

Drugi put u godinu dana je Rubljova savladao u Torinu, a ima i jedan poraz iz Beograda, pa je došao do vođstva 2-1 u međusobnom skoru.

Niko nije mogao da očekuje da će duel sedmog i osmog igrača na ATP rang-listi u većem delu prvog setu ličiti na okršaj Džona Iznera i Iva Karlovića. Obojica su servirala savršeno i bukvalno sve do finiša seta nije bilo šansi za brejk.

Novak je dobio svih 17 poena kada je ubacio prvi servis, Rubljov parirao odličnim početnim udarcem i do 5:4 su imali po osam asova.

Ali onda je na scenu stupilo znanje, iskustvo i veliki kvalitet Đokovića. Samo jedna prilika je bila potrebna najboljem srpskom sportisti. Pomogao mu je malo Andrej, koji je posustao u poslednjem gemu i sa nekoliko grešaka se našao u nevolji.

To je dozvolio Novaku brejk priliku, koja je ujedno bila i set lopta. Usledio je fantastičan ritern iz bekhenda po paraleli za dobijanje prvog seta (6:4).

Odlučujući korak ka trijumfu napravio je početkom drugog dela igre – ponovo je strpljivo sačekao svoju šansu, oduzeo servis rivalu odmah i potom, za nešto manje od 70 minuta igre, rutinski priveo susret kraju.

Svetski "broj 7" sada mirno čeka poslednju rundu i duel protiv još jednog Rusa – Danila Medvedev. Rubljov će na megdan Stefanosu Cicipasu.

U četvrtak su na programu poslednji mečevi zelene grupe, a sastaju se Rafael Nadal – Kasper Rud, odnosno Feliks Ože-Alijasim-Tejlor Fric.

Turnir u Torinu igra se za nagradni fond od 14.750.000 dolara.

Standings provided by Sofascore

Tok meča:

  • 16. nov 2022 • 15:16

    15:16

    6:4, 6:1 – Kraj! Đoković je deklasirao Rubljova!

    Meč nije trajao ni 70 minuta, a Novak je rezultatom 6:4, 6:1 deklasirao Rubljova i plasirao se u polufinale Završnog turnira u Torinu!

  • 15:10

    6:4, 3:1 – Rus se upisao u drugom setu

    I sada je moglo da bude problema za Rubljova, ali je Đoković popustio na 40:40 i Andrej je došao do prvog gema u drugom setu. Rezultat je 6:4, 3:1.

  • 15:02

    6:4, 2:0 – Novak napravio novi brejk!

    Ušao je Đoković u glavu rivalu i napravio novi brejk. Sada je u seriji od četiri dobijena gema, a osvojio ga je veoma pametno. Mirno je čekao šansu, posebno na drugi servis Rusa i išao ka vođstvu. Imao je sreće da je Andrej promašio smeč na mreži, onda sačekao još jednu grešku i otišao na 6:4, 2:0.

  • 14:55

    6:4, 1:0 – Đoković sigurno započeo i drugi set

    Možda i najteži gem za Novaka od početka susreta. Prvi put je Rubljov prvi došao do 30, ali je tu stao. Sledeća tri poena dobio je petostruki šampion ovog turnira i poveo 6:4, 1:0.

  • 14:47

    6:4 – Đoković dobio prvi set!

    Samo jedna prilika je bila potrebna najboljem srpskom sportisti. Pomogao mu je malo Rubljov, koji je posustao u poslednjem gemu i sa nekoliko grešaka se našao u nevolji.

    Jednom takvom je dozvolio Novaku brejk priliku, koja je ujedno bila i set lopta. Usledio je fantastičan ritern iz bekhenda po paraleli za dobijanje prvog seta (6:4).

  • 14:40

    Ćerka Tara gleda tatu

    U publici je i Novakova supruga Jelena sa ćerkom Tarom i sinom Stefanom.

  • 14:35

    4:4 – Prvo izjednačenje u meču tek u osmom gemu

    Prvi put od početka meča jedan gem je došao do "đusa" (izjednačenje). I to je Novak uspeo da učini na servis rivala, koji je imao 40:0. Međutim, onda se Rus sjajno odbranio posle napada Đokovića i, potom, šestim asom, vratio egal – 4:4.

  • 14:28

    3:3 – Kao da gledamo meč Iznera i Karlovića

    Niko nije očekivao da će početna faza duela između Đokovića i Rubljova ličiti na okršaj Džona Iznera i Iva Karlovića. Od prvih 25 poena, čak 10 su bili asovi, što je neverovatan procenat. Obojica imaju po pet neodbranjenih servisa i trenutno ih ništa ne deli ni na semaforu – 3:3.

  • 14:19

    2:2 – Andrej kao "puška", bez šansi za riternere

    Izuzetno brz početak susreta u "Pala alpitur" areni. Obojica serviraju veoma dobro, a to se posebno može reći za Rusa. Nanizao je tri neodbranjena početna udarca i izjednačio na 2:2 u gemovima.

  • 14:16

    1:1 – Rus uzvraća istom merom

    I Rubljov je odlično startovao u drugom meču u Torinu. Poeni nisu dugo trajali, izuzetno je servirao i sa "nulom" došao do 1:1 u gemovima.

image