Sport

Istorijska noć na "Bombonjeri" – Urugvaj rasplakao Mesija i Argentince

Utakmice na jednom od najznačajnijih svetskih stadiona nikada ne razočaraju, a tako je bilo i ovoga puta – samo će razočaranje ipak osećati domaći navijači
Istorijska noć na "Bombonjeri" – Urugvaj rasplakao Mesija i Argentince© Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

Fudbaleri Urugvaja savladali su Argentinu rezultatom 2:0 (1:0) u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo 2026. godine i tako prekinuli istorijski niz "gaučosa".

Argentina, koja je još u slavljeničkom raspoloženju nakon osvajanja Svetskog prvenstva u Kataru prošle godine, dočekala je Uruse na "Bombonjeri" i nadala se nastavku dominacije u Južnoj Americi.

Sve do noćas, ekipa Lionela Skalonija nije poražena u kvalifikacijama punih sedam godina, poslednji neuspeh doživeli su baš na otvaranju Mundijala protiv Saudijske Arabije, ali su od tada nanizali 14 uzastopnih pobeda.

Golman Emilijano Martinez nije primio gol punih 751 minut, tačnije od finalnog meča sa Francuskom u Kataru, a Argentina nije postigla gol prvi put posle 24 utakmice!

Međutim, izabranici Marsela Bjelse su razmišljali drugačije, odigrali su odvažno, hrabro i potpuno zasluženo pobedili.

Prednost im je doneo defanzivac Barselone Ronald Arauho u finišu prvog poluvremena, kada je lepo ispratio ubacivanje na drugoj stativi i pogodio suprotni ugao.

Mogli su i domaći do izjednačenja, nisu uspeli, a tačku na trijumf stavio je Darvin Nunjez u finišu.

Nedugo zatim došlo je do nervoze i koškanja na terenu, Lionel Mesi je bio jedan od najratobornijih, ali je sprečen veći incident. Argentina je zaustavljena, a osvajač osam Zlatnih lopti u suzama je napustio stadion u Buenos Ajresu.

Čile i Paragvaj odigrali su bez golova (0:0), ali sa crvenim kartonima, dok je Kolumbija kod kuće savladala Brazil posle preokreta.

Gostima je Gabrijel Martineli doneo prednost na samom startu, ali je Luis Dijaz, čovek kojem je tek pre nekoliko dana pušten otac posle otmice, postao heroj nacije sa dva pogotka i to oba glavom.

Brazilci već tri utakmice ne znaju za trijumf, ovo im je bio drugi uzastopni poraz i sada zauzimaju peto mesto na tabeli kvalifikacija sa sedam bodova. Kolumbijci imaju dva više, a jedan manje od drugoplasiranog Urugvaja.

Argentina je i dalje na čelu sa 12 bodova iz pet nastupa.

image