Sport

Đoković već zna na koga će u polufinalu Torina

Situacija u Crvenoj grupi dosta je jasna pred rasplet koji će se dogoditi u petak
Đoković već zna na koga će u polufinalu Torina© Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Novak Đoković plasirao se u polufinale Završnog turnira u Torinu zahvaljujući pobedi Janika Sinera nad Holgerom Runeom.

Siner je trećim trijumfom u Zelenoj grupi zadržao maksimalan učinak i sa prve pozicije došao među četiri najbolja, dok je na drugoj završio Đoković.

Čak 12. put iz 16 nastupa Novak je prošao grupu i ima šansu da se bori za sedmi trofej na poslednjem turniru u sezoni.

To znači da će najbolji igrač svih vremena u borbi za finale ići na prvoplasiranog iz Crvene grupe, a to će biti pobednik meča Danil Medvedev – Karlos Alkaraz.

Njih dvojica se sastaju u 14.30 u hali "Pala Alpitur".

Medvedev je već prošao u polufinale nakon uvodna dva trijumfa, ali još nije obezbedio prvu poziciju, iako je Alkaraz zabeležio po pobedu i poraz. Rus je prvo savladao zemljaka Andreja Rubljova, a onda i Aleksandera Zvereva iz Nemačke.

Španac je, sa druge strane, zaustavljen na startu od Zvereva, da bi prve "bodove" upisao protiv Rubljova, koji je izgubio sve šanse za plasman dalje.

Prema propozicijama takmičenja, u slučaju da su dvojica učesnika izjednačena po broju pobeda, gleda se međusobni skor. Prema tome, pobednik ovog meča biće prvi u grupi – Medvedev će imati 3-0 ako pobedi, a Alkaraz 2-1.

Međutim, u slučaju Danilovog trijumfa, Karlitos neće proći u polufinale, već će to biti Zverev.

Nemac ima bolji međusobni skor i nije mu previše važan rezultat protiv Rubljova, sa kojim se sastaje od 21.00.

Jasno je da kalkulacija neće biti, što je Medvedev lepo objasnio na konferenciji za medije, rekavši da mu je upravo Đoković pravi primer.

"Onog trenutka kada se opustite i kažete sebi da će meč biti lakši, gubite ritam. Tako tenis funkcioniše. Na primer, Novak je prošle godine protiv mene igrao fizički veoma težak meč. Mogao je da da kaže u jednom trenutku: 'Prvoplasiran sam iako izgubim'. Ali nije. To je sjajan primer za mene da dam sve od sebe u petak", rekao je Medvedev.

Polufinalni mečevi na programu su u subotu, a veliko finale je zakazano za nedelju.

Završni ATP turnir u Torinu igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.

image