Viva Las Vegas: Ferstapen nastavio dominaciju 18. pobedom u sezoni

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je na Velikoj nagradi Las Vegasa, pretposlednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1

Holanđanin je na ulicama Las Vegasa stigao do 18. pobede ove sezone, čime je dodatno popravio sopstveni rekord, a ujedno je timu doneo 20. trijumf u 2023. godini, što je novi rekord u sezoni za jednu ekipu.

On je u "gradu kocke" ostvario 53. trijumf u karijeri, čime se izjednačio sa Sebastijanom Fetelom i sad više imaju samo Mihael Šumaher – 91 i rekorder Luis Hamilton sa 103.

Ferstapenu je u Las Vegasu najbliži bio Šarl Lekler u Ferariju, pošto je pretekao drugog vozača Red Bula Serhija Peresa u samom finišu trke.

"Viva Las Vegas", pevušio je dok je prolazio kroz cilj.

Ostali vozači nisu ni imali pravu priliku da ugroze najbolju trojicu, iako su spletom okolnosti u pojedinim trenucima bili na pozicijama za podijum.

Najbolji među ostalima bio je Esteban Okon u bolidu Alpina, ispred vozača Aston Martina Lensa Strola, Karlosa Sainsa juniora u Ferariju i sedmostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona.

Rasel je zbog incidenta sa Ferstapenom kažnjen sa pet sekundi, zbog čega je pomeren na osmu poziciju, a osvajače bodova kompletirali su Fernando Alonso u Aston Martinu i vozač Meklarena Oskar Pjastri.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Abu Dabija.