Pozdnjakov: Svetske igre prijateljstva će biti slične Olimpijskim igrama

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, kaže da će predstojeće Svetske igre prijateljstva 2024. u Rusiji pružiti svim učesnicima takmičarsko iskustvo slično učešću na Olimpijskim igrama

Pozdnjakov je rekao novinarima da se Svetske igre prijateljstva organizuju sa ciljem da se svim sportistima koji su nepravedno suspendovani sa takmičenja pruži šansa da učestvuju u dobro organizovanoj i dobro plaćenoj manifestaciji.

"U današnjim uslovima reč je o obavezi nacionalnih sportskih vlasti da našim sportistima daju priliku da nastave da treniraju na turnirima sličnim olimpijskim", istakao je Pozdnjakov, navodeći da su trenutne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta nepravedne i nezakonite.

MOK je krajem prošle sedmice upozorio nacionalne olimpijske komitete da ne učestvuju na Svetskim igrama prijateljstva u Rusiji sledeće godine jer bi to, kako je naveo, prekršilo preporuke globalnih olimpijskih tela.

Predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je 22. juna da će "ruska vlada održati politizovana takmičenja".

Ruski predsednik Vladimir Putin odredio je ranije ove godine da se 2024. godine održe u Moskvi prve letnje Svetske igre prijateljstva.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je kasnije saopštio da Igre BRIKS-a i Svetske igre prijateljstva nemaju nikakve veze sa politikom.

MOK je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrane sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Nakon te preporuke, većina globalnih sportskih federacija odlučila je da zabrani učešće sportistima iz Rusije i Belorusije na svim međunarodnim sportskim turnirima.

MOK je krajem marta ove godine preporučio da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima.

Konkretno, sportisti iz dve zemlje ne bi trebalo da "aktivno podržavaju" rusku vojnu operaciju u Ukrajini i moraju da se takmiče pod neutralnim statusom. Rusiji i Belorusiji je takođe zabranjeno da učestvuju u međunarodnim timovima.