Sport

Bokserska elita kod Vučića – Srbija dobija Nacionalni trening centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je prvog čoveka Svetske bokserske federacije (IBA) Umara Kremljova, legendarne šampione Roja Džonsa juniora, Aleksandra Povjetkina i Denisa Lebedeva, kao i delegaciju BSS na čelu sa predsednikom Saveza Nenadom Borovčaninom
Bokserska elita kod Vučića – Srbija dobija Nacionalni trening centar© FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

Kremljov i legendarni šampioni borave u Beogradu zbog polaganja kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog bokserskog trening centra i multifunkcionalne dvorane.

"Veoma sam zadovoljan što su ovako veliki šampioni, uz predsednika Kremljova, u Beogradu. Roja Džonsa juniora sam već imao priliku da upoznam, a sada mi je drago da upoznam Povjetkina i Lebedeva", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da se seća kada je gledao jedan Povjetkinov meč i da se prilično iznervirao jer je tada izgubio.

"Za nas je ovaj infrastrukturni napredak veoma važan, izgradnja trening hale i centra je nešto što će dodatno pomoći razvoju našeg boksa. Hvala svima što podržavate i pomažete naš boks, a ja sam uvek tu da pomognem koliko mogu", istakao je Vučić.

Tokom sastanka Vučiću je predstavljen budući izgled Nacionalnog bokserskog centra, a razgovaralo se i organizaciji Evropskog prvenstva u Beogradu, prvog u istoriji istovremeno za muškarce i žene.

Aleksandar Vladimirovič "Saša" Povjetkin rođen je 2. septembra 1979. godine i bivši je ruski profesionalni bokser koji se takmičio od 2005. do 2021.

Nosio je VBA (redovnu) titulu u teškoj kategoriji od 2011. do 2013., VBC privremenu titulu u teškoj kategoriji od 2020. do 2021. i dva puta se borio za ujedinjene šampionske pojase u teškoj kategoriji.

Kao amater, Povjetkin je osvojio zlatne medalje u superteškoj kategoriji na evropskim prvenstvima 2002. i 2004, Svetskom prvenstvu 2003. i Olimpijskim igrama 2004. godine.

Nakon što je postao profesionalac 2005. godine, pobedio je Ruslana Čagajeva i osvojio upražnjenu VBA (regularnu) titulu. Izazvao je ujedinjenog šampiona Vladimira Klička za VBA (Super), IBF, VBO, IBO, "The ring" titulu 2013. pretrpevši svoj prvi poraz u profesionalnoj karijeri jednoglasnom odlukom.

Povjetkin se borio sa ujedinjenim šampionom Entonijem Džošuom za VBA (Super), IBF, VBO i IBO titule 2018. i pretrpeo je poraz tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Roj Džons Junior rođen je 16. januara 1969. godine na Floridi, SAD.

Kao bokser odlikovao se odličnom reakcijom, brzinom i osećajem za distancu. Roj je prvi put postao poznat na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine kada je boksovao kao amater i osvojio srebro. Nakon Olimpijskih igara Roj je odlučio da postane profesionalac.

U profesionalnom boksu, Roj Džons je postigao ogroman uspeh. Postao je svetski prvak u četiri kategorije – srednja, supersrednja, poluteška i superteška.

Postao je prvi i do sada jedini bivši bokser srednje kategorije na svetu koji je postao svetski prvak u teškoj kategoriji. Dugo vremena je važio za najboljeg na svetu.

Tokom svoje duge bokserske karijere, Roj Džons junior ostvario je 66 pobeda i pretrpeo devet poraza. U jesen 2015. Roj Džons je dobio rusko državljanstvo.

Na prijemu u Palati Srbija prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Nadzornog odbora BSS Aduk Abakarov, nekadašnji bokserski šampion Mirko Puzović, kao i članovi muške i ženske bokserske reprezentacije.

image