Novak pobedio, ali učinio sebi medveđu uslugu – u Torinu pao još jedan Rus!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasman u polufinale Završnog turnira u Torinu overio je pobedom nad Danilom Medvedevom.

Đoković je drugi put u dva dana savladao nekog ruskog igrača, ovoga puta na tapetu je bio Medvedev, kojeg je ispratio sa 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2) i tako zadržao maksimalan učinak nakon grupne faze.

Novak je i pre ovog okršaja obezbedio da će kao prvoplasirani u polufinale sa Tejlorom Fricom, ali sada je sebi napravio medveđu uslugu jer je na terenu proveo više od tri sata i potpuno se fizički istrošio.

To će mu sigurno predstavljati problem pred duel sa Amerikancem u subotu (verovatno od 14.00), ali je sa druge strane još jednom potvrdio svoj takmičarski i, pre svega, pobednički mentalitet.

Duel je, očekivano, počeo dugim poenima i gemovima, zbog čega su prva četiri potrajala više od 20 minuta. Nije bilo brejk lopti sve do šestog gema, tada je srpski as propustio svoju šansu.

U sledećem je on bio taj koji se izvlačio iz nevolje, da bi u samom finišu ipak oduzeo servis rivalu.

Brejk u osmom gemu bio je dovoljan da se povede 1-0 u setovima posle skoro 50 minuta igre – 6:3.

Činilo se da će tada rutinski doći do trijumfa, ali je onda krenuo "rolerkoster" koji je dobrano potrajao. Imao je šansu da ranije pobedi, drugi set je ušao u taj-brejk i tada je Novak potpuno popustio.

Nakon jedne iznurujuće razmene u početnoj fazi dodatnog gema, ostao je bez goriva u rezervoaru i disao je "na škrge". Vraćao se više puta iz rezultatskog minusa, ali nije imao snage da pobedi i Rus je izjednačio na 1-1.

Tada je krenulo "preživljavanje", a u devetom gemu je pretrpeo brejk i rival je servirao za pobedu. Novi dokaz da meč nije gotov dok to Novak ne kaže bio je ekspresni ribrejk za 5:5 i drama je dostigla vrhunac u novom taj-brejku.

Sada nije bilo dileme, od početka je dominirao i izvojevao pobedu nakon tri sata i 11 minuta igre.

U duelu od 21.00 Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov će odlučiti ko će biti drugi polufinalista iz crvene grupe i ići na megdan Kasperu Rudu.

Turnir u Torinu igra se za nagradni fond od 14.750.000 dolara.

Tok meča:

18. nov 2022 • 17:21

6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2) – Kraj! Đokoviću pripala drama sa Medvedevom!

Velika pobeda srpskog tenisera!

6:3, 6:7 (5:7), 6:6 – Novi taj-brejk u Torinu!

Ponovo taj-brejk odlučuje pobednika, ovoga puta će odlučiti i pobednika meča.

6:3, 6:7 (5:7), 5:5 – Nije gotovo! Đoković vratio brejk!

Nastavlja se drama u Torinu! Imao je priliku Medvedev da završi posao, ali se stegao kada je bilo najvažnije. Dva dobra poteza Novaka, pa greške Rusa i brzo je bilo 15:40. Usledio je dobar izlazak na mrežu za 6:3, 6:7 (5:7), 5:5.

6:3, 6:7 (5:7), 4:5 – Đoković pretrpeo brejk!

Popustio je Srbin kada je najmanje bilo potrebno, u samom finišu trećeg seta. Nakon gema koji je trajao više od 16 minuta pretrpeo je brejk i Medvedev će servirati za pobedu.

6:3, 6:7 (5:7), 4:3 – Novak maksimalno skraćuje poene

Svetski "broj 7" maksimalno se trudi da skraćuje poene i izbegava duge razmene. Deluje da se malo fizički povratio i pokušava da jednim udarcem završava posao. Za sada mu se isplaćuje i vodi 6:3, 6:7 (5:7), 4:3.

6:3, 6:7 (5:7), 2:2 – Ne prestaje "maraton" Đokovića i Medvedeva

Drama u hali "Pala alpitur" i dalje traje jer su dvojica velikih rivala odlučila da igraju do krajnjih granica. Ponovo je izjednačeno i rezultat je 6:3, 6:7 (5:7), 2:2.

6:3, 6:7 (5:7), 1:0 – Nastavlja se "mučenje", ali Novak dobija prvi gem

Očekivano težak gem na startu odlučujućeg seta, ali Srbin je nekako "preživeo" i došao do vođstva.

6:3, 6:7 (5:7) – Đoković izgubio drugi set!

U velikoj je nevolji Novak... Ostao je bez goriva u rezervoaru i napravio sebi veliki problem u taj-brejku. Posle jednog iscrpljujućeg poena ostao je potpuno isceđen, a poznato je da već u subotu mora da igra polufinale. Nekoliko puta se vraćao u dodatnom gemu, sve je to izdržao Medvedev i izjednačio na 1-1 u setovima – 6:3, 6:7 (5:7).

6:3, 6:6 – Taj-brejk odlučuje pobednika drugog seta

Punih sat vremena traje drugi set, koji će biti rešen u taj-brejku (6:3, 6:6).

6:3, 5:5 – Čudesno se izvukao Novak

Pauza je potpuno presekla najboljeg srpskog sportistu i suočio se sa velikim problemom po povratku na teren. Morao je da spasava tri brejk lopte (ujedno i set lopte) i srećom svaku je uspeo. Posebno impresivan bio je kod treće, kada je razmenu od 26 udaraca završio spektakularnom kratkom dijagonalom iz forhenda i izjednačio na 6:4, 5:5.

Đoković u svlačionici zbog problema sa desnim okom

Najbolji srpski igrač dobio je specijalnu dozvolu sudije Mohameda Lajanija da napusti igralište u pauzi između devetog i desetog gema. Otišao je svlačionicu zbog problema sa infekcijom desnog oka.

6:3, 4:4 – I dalje ništa ne razdvaja rivale u drugom setu

Servisi, servisi i samo servisi... Za razliku od većeg dela meča, gemovi sada traju mnogo brže. Servisi funkcionišu kod obojice i trenutno ih ništa ne razdvaja u drugom setu – 6:3, 4:4.

6:3, 3:3 – Miran deo meča

Miran period meča usledio je nakon uzbuđenja na obe strane. Generalno, ovom okršaju Đokovića i Medvedeva nedostaje taj takmičarski naboj i žustrina. Obojica lagano osvajaju gemove i rezultat je 6:3, 3:3.

6:3, 1:2 – Medvedev preživeo novu brejk loptu

Treći gem drugog seta doneo je trenutak koji je mogao da bude odlučujući za ishod čitavog meča. Đoković je pritiskao i dobrim riternima oterao rivala od linije.

To mu se isplatilo jer je kod rezultata 30:30 uzeo poen za brejk loptu. Tada je viđena razmena od čak 28 udaraca, Novak je ostao bez daha i pokušao je da je skrati drop-šotom. Nije bio precizan i dozvolio je Medvedevu da se izvuče – 6:3, 1:2.

6:3, 1:1 – Bez brejka početkom drugog seta

Kraj prvog seta kao da nije mnogo promenio u pristupu dvojice igrača. Obojica su bila sigurna na servisu u prvim gemovima za 6:3, 1:1.

6:3 – Đoković dobio prvi set protiv Medvedeva!

Dva poena Novak je prepustio protivniku u gemu u kojem je servirao za prvi set. Obično je početni udarac bio dovoljan i, da nije bilo egzibicionizma na mreži, još lakše bi stigao do vođstva. Međutim, bekhend paralela je popravila tu grešku za 6:3.

5:3 – Novak pravi brejk!

Sada je Đoković iskoristio šansu i ponovo se igrao dugačak gem kada je Rus servirao. Ovoga puta na brejk lopti nije bilo greške, Medvedev je pomogao sa nekoliko grešaka i rezultat je 5:3.

4:3 – Sada je Đoković spasavao brejk loptu

Vrlo lako je moglo da se desi da Đoković bude kažnjen već u sledećem gemu. Sada je on morao da se suočava brejk loptom, nakon nekoliko nekarakterističnih grešaka. Srećom, proradio je forhend i ponovo je poveo 4:3.

3:3 – Novak propustio brejk šansu

Prvi put od početka meča jedan igrač je došao do brejk lopte. Đoković je imao šansu da napravi jači udarac, ali je forhend izbacio u aut. Usledila su dva dobra servisa i Medvedev je otišao na 3:3.

2:2 – Nastavlja se velika borba u Torinu

Gemovi traju, već se igra skoro 25 minuta, ali ništa ne razdvaja dvojicu igrača. Rezultat je 2:2.

1:1 – Šestominutni gem i izjednačenje Medvedeva

Ako je prvi gem bio dugačak, šta tek reći za drugi, koji je trajao više od šest minuta. Medvedev je imao 40:0, ali je dozvolio Novaku da izjednači. Potom se ušlo u ritam "poen za poen", što je donelo još četiri "đusa". Ipak, brejk prilika nije bilo i rezultat je 1:1.

1:0 – Odmah neizvestan gem na početku

Prvi gem je verovatno pokazao kako će izgledati čitav meč. Novak je servirao i odmah se igralo na razliku. U gotovo svim poenima Đoković je imao inicijativu, nekada je Danil uspevao da uzvrati, ali u poslednja dva poena nije i Srbin je poveo 1:0.

Počeo meč Đoković i Medvedeva

Prvi na servisu je srpski teniser...

Srbin već zna s kim će igrati u polufinalu

Duel sa Rusom biće bez rezultatskog značaja, osim što se vrednuje bodovima i novcem. Đoković već zna ko će mu biti protivnik u polufinalu Završnog turnira, to je Amerikanac Tejlor Fric, koji je završio kao drugi u zelenoj grupi.

Novak vodi u međusobnom skoru

Dvojica rivala odigraće 12. međusobni duel, a trenutni rezultat je 7-4 u pobedama za Novaka. Poslednji put su igrali u polufinalu turnira u Astani, kada je Rus predao posle drugog seta.

Dobrodošli

Dobrodošli na tekstualni prenos meča između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva.