"Puma" se pravda zbog Izraela, a prekida saradnju i sa Srbijom

Nemački proizvođač sportske opreme - "Puma", neće naredne godine biti tehnički sponzor Fudbalskog saveza Srbije, ali njihovu opremu neće nositi ni reprezentacija Izraela

"Puma" se, prethodnih sedmica, suočava sa pozivima na bojkot zbog toga što ima ugovor sa nacionalnim savezom Izraela, ali tvrdi da je ovakav potez planiran od prošle godine, te da nema nikakve veze sa ratom i pozivima na bojkot.

Iz "Pume" su saopštili da ugovori sa nekoliko nacionalnih saveza (među kojima su Izrael i Srbija) uskoro ističu, i da neće biti obnovljeni, a sve u sklopu promene strategije u kompaniji.

Službena prepiska, u koju je imao uvid "Fajnenšel tajms", otkriva da u "Pumi" žele da "procene sve važeće ugovore, kao i bilo kakvu potencijalnu buduću saradnju, kako bi se napravio snažan roster fudbalskih timova".

"Puma" je prvi ugovor sa Izraelom potpisala 2018. godine, a od tada se nalazi na meti brojnih aktivista koji pozivaju na bojkot.

"Puma" oblači "orlove" za Evropsko prvenstvo

U Fudbalskom savezu Srbije su potvrdili da se saradnja neće nastaviti po isteku ugovora.

Kako ugovor sa Fudbalskim savezom ističe krajem 2024. godine, to znači da će "orlovi" igrati u "Puminim" dresovima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Prva garnitura će biti u bojama zastave Srbije, dok će druga biti potpuno bela.

"Uobičajeno je da se prekid saradnje objavi na vreme. Ugovor ističe 31. decembra 2024, mi smo ga skratili za dve godine. Želimo bolje uslove. Oprema za EP je odavno dizajnirana i odobrena. U aprilu će dresovi biti predstavljeni, a navijači će biti zadovoljni. Ne smem da otkrivam, ali poslušali smo glas naroda", rekao je generalni sekretar FSS, Jovan Šurbatović za Tanjug.

On je otkrio da se uveliko pregovara sa nekoliko "najrenomiranijih i najvećih proizvođača sportske opreme".