KSS svečanom akademijom obeležio 100 godina košarke u Srbiji

Košarkaški savez Srbije obeležio je 100 godina ovog sporta u Srbiji

Košarka u Srbiji se pojavila davne 1923. godine, kada je početkom jeseni u Beograd stigao izaslanik Crvenog krsta Vilijam Vajlend.

Uz logističku podršku Sokolske organizacije, Vajlend je održao kurs koršarke a prvi polaznici kursa bili su gimnazijalci, nastavnici fiskulture i sokolski prednjaci.

Prvi koševi postavljeni su u Osnovnoj školi "Kralj Petar prvi".

Specijalna priznanja, posthumno, za sve što su učinili za srpsku košarku dobili su - Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Dušan Ivković i Ranko Žeravica.

"Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam se obratim kao predsednik saveza u godini jubileja. Naš savez je osnovan pre 75 godina, a košarka se na ovim prostorima pojavila pre 100 godina. Zato naš slogan glasi: 'Duže od veka'", rekao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, spomenuvši i sjajne rezultate koje su osvojili naši košarkaši u godini jubileja.

Danilović je rekao da je "iza nas vek ponosa, a ispred vek novih izazova".

"Okupili smo se danas kako bismo slavili vek naših predaka jer njima dugujemo sve šta smo doživeli. Danas je normalna stvar kada kažemo: 'Srbija, mislim košarka'. Siguran sam da naši prethodnici mogu biti ponosni na nas. U godini jubileja, osvojene su četiri medalje, tri zlata i jedno srebro. Zlatni su bili basketaši na Evropskom i Svetskom prvenstvu, kao i juniori u Nišu. Srebro je osvojila seniorska košarkaška reprezentacija u Manili", istakao je Danilović.

Prisutnima se obratio i ministar sporta Zoran Gajić.

"Prenosim vam pozdrave velike sportske porodice. Stojim ovde u ime 85 sportova, među kojima je i košarka i moram vam priznati da smo mi ostali nekada i učili od vas. Uvek smo bili ponosni na način na koji ste igrali, pobeđivali ali i gubili, jer ste uvek znali časno da izgubite. Najteže u sportu je odbraniti osvojeno, a vi od pedeset i neke držite taj kontinuitet. Želim vam svaku sreću, da budete jedinstveni i dogodine na Olimpijskim igrama da se radujemo, kako uspesima srpskog sporta, tako i košarke", rekao je Gajić.

Prvo Svetsko prvenstvo u košarci odigrano je davne 1950. godine u Buenos Ajresu.

Prvi meč odigrale su selekcije Jugoslavije i Čilea. U tom duelu, slavio je Čile sa 33:27, a prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je Nebojša Popović.

Naša košarkaška reprezentacija je tri puta osvajala FIBA Svetsko prvenstvo pod zastavom Jugoslavije, a dva puta pod zastavom Srbije.

Poslednja medalja osvojena je u Manili ove jeseni, i to srebrna.

U ime Svetske košarkaške konfederacije (FIBA) obratio se generalni sekretar Andreas Zaglkis, koji je posebno apostrofirao uticaj "srpske i jugoslovenske škole košarke" na razvoj ovog sporta.

Na svečanosti je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojne košarkaške legende.