Čelični Partizan oborio Makabi - Egzum i Ledej doneli feštu u "Arenu"

Ekipa Željka Obradovića je pružila fenomenalnu partiju, a naročito u drugom poluvremenu kada su i napad i odbrana još bolje funkcionisali.

Košarkaši Partizana ostvarili su veliki trijumf u osmom kolu Evrolige, pošto su savladali Makabi Tel Aviv 96:88 u "Štark areni".

Protiv velikog evroligaškog rivala, ekipa Željka Obradovića uspela je da u uzbudljivom meču stigne ne samo do bitne pobede, već i partije koja mnogo toga obećava i za naredne okršaje.

Po četvrtinama je bilo 22:26, 27:24, 20:18, 27:20, a posle prvog poluvremena u kojem je bilo viđeno čak 99 poena, crno-beli su u nastavku svoju odbranu učinili čeličnom.

Primili su samo 38 poena u trećoj i četvrtoj četvrtini protiv igrača poput Lorenza Brauna i Vejda Boldvina, a posebno su se u domaćem timu istakli Zek Ledej i dante Egzum, uz Matijasa Lesora.

Ledej i Egzum su završili meč sa po 21 poenom, Lesor je dodao 16, a Kevin Panter 13. Koliko su u Obradovićevom timu svi bili raspoloženi da u krcatoj "Areni" daju svoj doprinos, pokazuje i rola Alena Smailagića koji je dodao devet poena za manje od pet minuta na parketu.

Bio je to njegov prvi meč u Evroligi posle problema sa povredom, a upravo njegova energija podigla je crno-bele kada je Makabi pretio da se "odlepi". U drugom poluvremenu je Partizanu proradio i šut za tri poena, pa ih je na kraju bilo osam, posle samo jedne iz prvog dela igre.

U timu Odeda Kataša, sa druge strane, Boldvin je ubacio 23 poena, Bonzi Kolson 17, a Aleks Pojtres 16. I Darun Hilijard je sa četiri trojke dodao 14 poena, ali kada je bilo najvažnije, odbrana Partizana bila je na izuzetno visokom nivou.

Sada i Partizan i Makabi imaju skor 4-4 posle osam kola u Evroligi, a naredne sedmice na programu je "dupli program" - crno-beli će gostovati Barseloni i Real Madridu.

18. nov 2022 • 22:43

Ovako sada izgleda tabela Evrolige

Kraj utakmice - pobeda Partizana 96:88

Gotovo je, velika pobeda Partizana u "Štark areni" i to posle fenomenalnog drugog poluvremena.

Zaigrali su u nastavku sa čeličnom odbranom i vrlo raspoloženim napadom, pa gosti iz Izraela nisu mogli da se nose sa Danteom Egzumom, Zekom Ledejom i Matijasom Lesorom.

Partizan sada ima skor 4-4, baš kao i Makabi.

35'- Vruće u Areni, Partizan i dalje vodi

Sjajnim zakucavanjem Ledeja nakon ukradene lopte Egzuma, Partizan stiže ponovo do "plus sedam" i 79:72, ali ni Makabi se ne predaje.

Trojka Kolsona pa poeni Kolsona vraćaju veću neizvesnost na pet minuta do kraja (81:77).

31' - Partizan vodi 75:68, kakva serija

Kakav start Partizana u četvrtoj četvrtini! Madar pa Kevin Panter, dve trojke u prvom minutu poslednje deonice. Obradovićevi puleni odmah stižu do sedam poena prednosti!

Kraj treće četvrtine - Partizan vodi 69:68!

Sporan detalj na 1:24 pre kraja treće četvrtine kada su sudije prvo svirale loptu skinutu pri silaznoj putanji i dva poena za Kevina Pantera i Partizan.

Ipak, nakon gledanja snimka, odlučili su da povuku tu odluku, a nakon podbacivanja je i Makabi dobio loptu i napad, iako je to prvobitno trebalo da bude napad za Partizan.

Bilo je tada 68:66 za Makabi, a do kraja deonice su domaći odličnim odbranama uspevali da zadrže Makabi i čak stignu do prvog vođstva na utakmici u samom finišu deonice!

28'- Naneliiiii, 66:66!

Evo konačno izjednačenja, trojka Džejmsa Nanelija za "eksploziju" oduševljenja u "Areni". Prva trojka Partizana posle prve četvrtine i to kakva.

Pogađa Naneli za izjednačenje na 2:14 do kraja treće četvrtine. A bilo je i 66:59 za Makabi, pre nego što je tajm-aut Obradovića napravio promenu.

26' - Partizan se još uvek ne da (59:60)

Važni poeni Kevina Pantera u drugom delu igre, stiže do osam poena, i uspeva da primakne crno-bele na poen zaostatka nakon što su Izraelci imali i "plus pet" u trećoj četvrtini.

Kraj prvog poluvremena - 49:50

Partizan je uspeo u prvih 20 minuta da se održe u egal igri sa Makabijem, ali je problematično to koliko su crno-beli primili poena.

Previše olako dopuštenih pogodaka, naročito za tri poena. Doduše, sa druge strane, i Partizan je imao svoje adute u napadu.

Egzum je bio najbolji sa 12 poena, Smailagić sa devet, a potom i Ledej i Lesor sa po osam. Ali mora se istaći 8/13 pri šutu za tri poena igrača Makabija, od čega je Hilijard ubacio polovinu.

Odlična rola Alena Smailagića

Bravo za Partizanovog rezervnog centra, koji je u drugoj četvrtini lepo odmenio Lesora. Ubacio je devet poena kao furija je delovao u par napada domaćih, a uz solidan posao u odbrani, pomogoao je da se crno-beli održe u rezultatskom priključku - 43:46 na 2:23 do kraja prvog poluvremena.

I predsednik Evrolige je tu

Dejan Bodiroga, predsednik Evrolige, prisutan je u "Štark areni" i gleda meč crno-belih

14' - Partizan muče trojke Makabija

Daron Hilijard postiže tri poena i nastavlja odlično šutersko veče Makabija, za "plus pet". Ipak, u sledećem napadu i Alen Smailagić postiže prve poene na meču i smanjuje na 32:35

Kraj prve četvrtine - 22:26

Partizan je u prvih devet minuta utakmice napravio samo jedan faul i to dovoljno govori o nešto "mekšoj" odbrani crno-belih, što su Izraelci kaznili.

Čak pet ubačenih trojki Makabija, pa iako je Partizan uspevao nekoliko puta da se primakne u egal, gosti kontrolišu dešavanja na terenu.

9' - Ređaju se trojke, 20:24 za goste

Dve brze trojke Makabija, od kojih je ona Boldvinova bila olako puštena, i Makabi stiže do 19:13.

Odmah Ledej uzvraća istom merom i pogađa drugu trojku na meču, ali crno-beli previše toga dopuštaju u odbrani.

Uspeva Partizan da priđe na poen zaostatak, ali Kolson ponovo pogađa trojku za "plus četiri".

5' - Trojka Madara za 10:12

Dobro je otvorio meč Makabi, ali malo su se crno-beli konsolidovali nakon toga. Pet poena Ledeja u prvih sedam poena Partizana, pa onda Jam Madar trojkom uzvraća na pređašnju trojku Lorenza Brauna.

Slab početak, Obradović zove tajm-aut

Jedan neuspeli pokušaj Lesora posle "pik-en-rola", a onda i predugački napad u kom Papapetru ne uspeva da šutira pre sirene.

Makabi ima 6:0 posle prvih minut i po i Željko Obradović odmah zove tajm-aut.

Partizanovi starteri

Startna petorka Partizana glasi: Naneli, Madar, Papapetru, Ledej i Lesor.

Uroš Trifunović pred Izraelce

"Očekujem da igramo agresivno od samog starta. Napokon smo se skupili svi, što zbog reprzentacije što zbog povreda. Nadam se da ćemo iskoristiti domaći teren i punu Arenu da dođemo do pobede protiv velikog rivala kao što je Makabi", poručio je Trifunović.

Razgovor trenera, starih znanaca

Susret dvojice trenera, Željka Obradovića i Odeda Kataša. Danas trener Makabija, a nekada igrač u Obradovićevom Panatinaikosu krajem 20. i početkom 21. veka.

Puna "Arena" za dolazak Makabija

Košarkaši Partizana dočekuju Makabi u utakmici osmog kola Evrolige, a srpski tim imaće odličnu podršku, pošto su rasprodate sve karte "Štark arene" za ovaj meč.