Počinje Svetsko prvenstvo - kad igra Srbija, kompletan raspored i gde da gledate?

Pred vama je kompletan vodič Mundijala u Kataru, koji u nedelju startuje utakmicom domaćina i Ekvadora.

Posle tačno 1.589 dana, došao je taj trenutak - počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu! Dugo očekivani momenat je pred nama.

Nakon više od četiri godine čekanja, vreme je za najkontroverznije takmičenje u istoriji, a pred vama je vodič koji će vas savršeno pripremiti za Svetsko prvenstvo i predstojeće četiri sedmice fudbalskog "festivala".

Mundijal u Kataru doneo je više skandala nego ijedno pređašnje takmičenje, a upravo zbog njih ovo će biti istorijski turnir. Svetsko prvenstvo se prvi put ne igra tokom leta, prvi put se održava u nekoj bliskoistočnoj zemlji i otkad se igra po sistemu sa 32 reprezentacije, nikada nije kraće trajao.

Uz to, 64 utakmice turnira biće odigrane na samo osam stadiona, smeštenih u nikad manjoj zemlji i na nikad manjoj razdaljini, što će organizatorima dodatno otežati posao. A evo šta je sve potrebno da znate pred start Mundijala.

Kada počinje Svetsko prvenstvo?

Mundijal u Kataru počinje u nedelju 20. novembra od 17.00 časova po srednjeevropskom vremenu. Na otvaranju igraju domaćin Katar i reprezentacija Ekvadora.

Turnir će trajati do 18. decembra, kada je na programu veliko finale.

Kada igra reprezentacija Srbije?

Selekcija Srbije plasirala se na Mundijal i žrebana je u grupu G. Tu su još i Brazil, Kamerun i Švajcarska. Evo kada i gde će "orlovi" igrati svoje mečeve u Kataru:

Kako izgleda raspored grupne faze takmičenja?

U grupnoj fazi, kao i na prethodnim Mundijalima, igraju 32 reprezentacije, podeljene u osam grupa po četiri tima. To znači da ćemo gledati 48 utakmica u prvoj fazi turnira, a po dve najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u osminu finala.

Ovo je kompletan raspored koji nas čeka između 20. novembra i 2. decembra:

GRUPA A

1. kolo

20. novembar

21. novembar

2. kolo - 25. novembar

3. kolo - 29.novembar

GRUPA B

1.kolo - 21. novembar

2. kolo - 25. novembar

3. kolo - 29. novembar

GRUPA C

1. kolo - 22. novembar

2. kolo - 26. novembar

3. kolo - 30. novembar

GRUPA D

1. kolo - 22. novembar

2. kolo - 26. novembar

3. kolo - 30. novembar

GRUPA E

1. kolo - 23. novembar

2. kolo - 27. novembar

3. kolo - 1. decembar

GRUPA F

1. kolo - 23. novembar

2. kolo - 27. novembar

3. kolo - 1. decembar

GRUPA G

1. kolo - 24. novembar

2. kolo - 28. novembar

3. kolo - 2. decembar

GRUPA H

1. kolo - 24. novembar

2. kolo - 28. novembar

3. kolo - 2. decembar

Gde će se igrati mečevi na Mundijalu?

Na ovom turniru, samo osam stadiona biće u upotrebi. Četiri se nalaze u glavnom gradu Dohi, dok su preostala četiri u mestima koja se nalaze tik uz katarsku prestonicu.

Finale se igra na stadionu "Lusail", kapaciteta je 80.000 mesta, a ovo je osam stadiona domaćina:

Ko su glavni favoriti za osvajanje svetske titule?

Kao i uvek, postoji nekolicina timova koji će jurišati na osvajanje najvrednijeg trofeja, a prema ocenama brojnih svetskih medija, glavni favorit je Brazil. Uz selekciju koja će prvi meč na turniru igrati protiv Srbije, nalaze se još i Argentina i branilac trofeja Francuska, dok se manje šanse daju timovima kao što su Španija, Nemačka i Belgija.

Gde možete da gledate Mundijal?

Ovoga puta, gledaoci će moći da biraju jedan od dva načina na koje mogu da pratie Mundijal preko malih ekrana. Svi mečevi Svetskog prvenstva će na teritoriji Srbije biti prenošeni i na Radio-televiziji Srbije (RTS) i TV Arenasport.

Neka mundijalska groznica počne!