Infantino: I Severna Koreja može da bude domaćin Mundijala

Prvi čovek FiFA istakao je da bi svaka zemlja trebalo da ima pravo na to, kao i da je već pokušaj da jedno Svetsko prvenstvo dovede u tu zemlju.

Došao je taj dan - Svetsko prvenstvo konačno počinje. Spreman je kompletan vodič za Mundijal u Kataru, najkontroverznije takmičenje u istoriji fudbala. Ali dan uoči početka turnira, predsednik FIFA Đani Infantino mnoge je šokirao svojim obraćanjem javnosti.

U bizarnom govoru, prvi čovek svetske kuće fudbala je branio domaćinstvo Katara uprkos brojnim dokazima da je do njega došlo uz pomoć velike korupcije na svim nivoima unutar FIFA. No, Infantino je govorio i o mogućnosti da Severna Koreja bude domaćin turnira.

Čelnik FIFA bi 2023. godine trebalo da dobije treći mandat na čelu te organizacije, ističe kako bi svaka zemlja morala da ima pravo da pokuša da bude domaćin turnira, pa i politički izolovana Severna Koreja.

"Svaka država ima pravo da bude domaćin. Ako Severna Koreja želi da bude domaćin nečega... Pre nekoliko godina sam bio tamo kako bih proverio jesu li spremni da organizuju Svetsko prvenstvo za žene zajedno s Južnom Korejom. Očito nisam bio uspešan, ali išao bih još 100 puta ako bi to nešto promenilo", rekao je Infantino.

On je aludirao na organizaciju Svetskog prvenstva za žene 2023. godine, o čemu je govorio pre tri godine. Ipak, domaćinstvo za taj turnir dobile su Australija i Novi Zeland.

"Samo aktivnim delovanjem možemo nešto da promenimo. Mi smo globalna organizacija i moramo da težimo ispunjenju našeg cilja, a to je ujedinjenje sveta oko najvažnije sporedne stvari na svetu - fudbala", rekao je Infantino.