Sport

Superliga pred propadanjem i drugi put, giganti odbijaju učešće

Fudbalski klubovi Bajern, PSŽ, Mančester junajted, Mančester siti, Atletiko Madrid, Sevilja i mnogi drugi iz Engleske, Nemačke i Španije, odbili su učešće u Superligi i saopštili da ostaju verni UEFA organizaciji
Superliga pred propadanjem i drugi put, giganti odbijaju učešćeGetty © Michael Regan

Deluje da je drugo pokretanje fudbalske evropske Superlige, takođe naišlo na velike prepreke.

Iako je dobila spor sa FIFA i UEFA, Superliga će imati velike poteškoće da "namami" učesnike.

Real Madrid, Barselona i Juventus možda jesu svim snagama za organizaciju novog takmičenja, ali deluje da će im faliti podrška ostatka evropskih giganata.

Fudbalski klub Mančester junajted saopštio je da ne želi da igra Superligu, jer planira da učestvuje samo u takmičenjima pod ingerencijom Evropske fudbalske unije (UEFA), prenose britanski mediji.

Evropski sud pravde presudio je ranije da su nezakoniti propisi UEFA i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji zabranjuju da se klubovi priključe Superligi.

"Naša pozicija se nije promenila. Ostajemo predani nastupima u UEFA-inim takmičenjima, ostalim organizacijama i udruženjima pre nego što komentarišemo nešto više", saopštili su iz Mančester junajteda.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali su zbog kritika javnosti to takmičenje napustili Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid.

"Jasno je da je Bajern zatvorio vrata Superligi. Takvo takmičenje bi predstavljalo napad na važnost domaćih takmičenja i ceo evropski fudbal", izjavio je izvršni direkto Bajerna Jan-Kristijan Dresen, prenosi "Bild".

Španski klubovi Valensija, Granada, Majorka, Osasuna, Levante, Betis, Rajo Valjekano i Sporting se protive igranju u Superligi.

"Evropska fudbalska porodica ne želi da bude deo Superlige. Nemačka, Engleska, Italija, Francuska i Španija (osim Reala i Barselone) ne žele Superligu. Mi se zalažemo za zaštitu evropske fudbalske porodice, očuvanja domaćih prvenstava i održavanja kvalifikacija za evropska takmičenja na temelju ostvarenih rezultata", saopštio je madridski Atletiko.

image